Geitenkaastaartjes met sinaasappel en pistache

Arabisch - Kerst - bereidingstijd: 20 minuten + 25 min. oventijd

Zo, dat was een aardige marathon aan kerstrecepten! Vandaag deel ik het laatste recept, dan kunnen jullie morgen boodschappen doen en dan 3 dagen genieten! Nu kerstavond op een zondag valt, is het voor mijn gevoel inderdaad drie dagen kerst. Of misschien zocht ik gewoon een reden om alvast op kerstavond met een uitgebreid diner te beginnen. Hoe dan ook, of je nu voor fine dining met 8 gangen gaat, het gourmetstel van zolder haalt of alles daartussen: ik hoop dat je een fijne tijd hebt met je geliefden.

Gisteren deelde ik de review van het nieuwste kookboek van Sabrina Ghayour: ‘Feasts’. Zoals beloofd krijgen jullie vandaag haar recept voor geitenkaastaartjes met sinaasappel en pistache van mij. Het recept komt uit het hoofdstuk met ontbijt en brunchgerechten, maar gedrapeerd op een bedje veldsla vond ik dit eigenlijk het perfecte voorgerecht. Desalniettemin kun je deze geitenkaastaartjes natuurlijk ook bij de kerstbrunch serveren.

De combinatie van de zachte geitenkaas met het knapperige filodeeg is heerlijk. Dat is natuurlijk ook niet voor niets een klassieke combinatie. De toevoeging van sinaasappel en pistache maken deze geitenkaastaartjes net wat specialer. Geraspte sinaasappelschil is zo ontzettend aromatisch en tilt een gerecht direct naar een hoger level. Deze geitenkaastaartjes heb je in een handomdraai gemaakt en je kunt ze prima van tevoren maken. Bak ze iets korter af dan staat aangegeven en warm ze vlak voor het serveren weer op in de oven.

Ingrediënten voor  stuks

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor tot 220. Vet de muffinvorm in met een beetje boter.

Hak de pistachenoten fijn. Prak de pistachenoten met de geitenkaas, de sinaasappelrasp de oregano en een flinke snuf zwarte peper in een kom goed door elkaar.

Snijd elk vel filodeeg in plakjes van 12×12 cm. Uit een vel koelvers filodeeg haal je 8 vierkantjes, uit het diepvries filodeeg gaan 4 vierkantjes per vel. Leg 1 plakje een kwartslag gedraaid op een ander plakje zodat je een achtpuntige ster krijgt. Leg de sterren in de muffinvorm en bestrijk met de gesmolten boter. Schep in elke ster een portie van de vulling en druk licht aan.

Kreukel een van de overgebleven deegvierkantjes in je hand. Leg op een van de taartjes, bestrijk met boter en vouw de punten van de ster eroverheen om het taartje af te sluiten. Bestrijk de randen met nog wat boter en bestrooi met wat nigellazaad. Herhaal tot alle taartjes zijn bedekt en afgesloten.

Bak circa 20-25 minuten in de oven, tot de taartjes diep goudbruin zijn.

Verdeel over elk bordje een beetje veldsla. Druppel er wat olie en balsamico crema overheen, rasp er eventueel ook nog een beetje sinaasappelschil over. Leg op elk bordje 1 geitenkaastaartje. Besprenkel de taartjes met een beetje honing en serveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip