Dakos

Grieks - lunchgerecht - bereidingstijd: 10 min. + 45 min. oventijd

Wat variatie voor de lunch is bij mij altijd welkom. Eigenlijk apart dat we (ik in elk geval) zo ons best doen elke avond iets anders op tafel te zetten en dat onze lunches vaak zo inspiratieloos zijn. Ik neem meestal niet de moeite om even een lekkere salade, soep of broodje te maken, terwijl het eigenlijk niet eens zo heel veel werk hoeft te zijn. Zo maakte ik gisteren een enorme pan tomatensoep en nu heb ik dus de hele week lekkere soep bij de lunch ­čÖé Een ander lunchgerecht dat ik laatst maakte, is deze Dakos, een Grieks broodje belegt met feta en tomaten. Simpel maar verrukkelijk. Dakos wordt in Griekenland gegeten met paximadia, ook wel scheepsbeschuit genoemd. Dit is brood dat gedroogd wordt in de oven, zodat het langer houdbaar is. Het werd vaak meegenomen door vissers op zee, vandaar de naam scheepsbeschuit. Je kunt het zelf maken door broodjes uit te laten drogen in de oven. Dat kost even wat tijd, maar je kunt dit ook al eerder doen en de gedroogde broodjes in een afgesloten trommeltje bewaren. De rest is dan zo gemaakt!┬á

Ingredi├źnten voor 2 personen

Dakos 2

  • 2 harde volkorenbroodjes, gehalveerd
  • 2-3 tomaten
  • 50 gram feta
  • extra vierge olijfolie
  • beetje oregano

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180┬░C. Bak de broodjes in 30-45 minuten tot ze helemaal gedroogd en knapperig zijn, een beetje zoals beschuit.

Maak aan de onderkant van de tomaten een kruisje in het vel. Leg de tomaten ongeveer 30 seconden in kokend water. Daarna kun je de tomaten makkelijk ontvellen, begin bij het kruisje en trek het vel er zo af. Verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine blokjes.

Beleg elk broodje met 1/4 deel van de tomatenblokjes, verkruimel de feta erboven en maak af met een klein beetje oregano, olijfolie en wat peper en zout.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip