Georgisch kaasbrood (Chatsjapoeri)

Georgisch - Ontbijt en lunch - bereidingstijd: 20 minuten + 30 min. rusten + 30 min. oventijd

Van bepaalde landen weet ik dat ze bestaan, maar heb ik eigenlijk nauwelijks een idee wat ze er eigenlijk eten. Tot voor kort had ik dat met Georgië,  een land dat ingeklemd ligt tussen Turkije en Griekenland. Mijn broer is er 2 jaar geleden geweest, ik weet nog dat hij vertelde over het Georgisch kaasbrood, de ‘pizza’ van Georgië en het meest bekende gerecht. Hoog tijd om hier zelf eens mee aan de slag te gaan! Het deeg voor dit brood hoeft je niet door te kneden (het is geen gistdeeg) en hoeft dus ook niet te rijzen. Georgisch kaasbrood bestaat in verschillende variaties. Sommigen maken het brood met de vulling in het midden, andere versies zijn open en hebben de vulling bovenop. Voor die laatste versie heb ik gekozen, ik vind het er zelf ook heel leuk uitzien in de vorm van een bootje gevuld met kaas en eventueel ei.

Het broodje wordt gevuld met verschillende Georgische kaassoorten die hier eigenlijk niet verkrijgbaar zijn. Je kunt ze prima vervangen door feta en mozzarella en dat heb ik dus ook gedaan. De feta zorgt voor een lekkere zoutige smaak en de mozzarella zorgt dat de kaas mooi smelt en zacht wordt (dat doet feta niet). De combinatie is perfect. Je kunt, als je dat wilt, op het einde nog een eidooier aan het broodje toevoegen. Ik vind dat niet lekker, manlief wel, dus wij hebben allebei de versies getest. Natuurlijk ziet het er met zo’n eitje wel heel schattig uit. Officieel hoort er op het einde nog een flinke klodder boter overheen te gaan. Persoonlijk vind ik dat echt overbodig, dus in mijn recept vind je dat niet terug. Zo houd je het brood ook wat lichter. Op deze manier vind ik de broodjes echt zalig.

Je kunt Georgisch kaasbrood op elk moment van de dag eten. Als ontbijt, lunch, snack of als bijgerecht bij het avondeten. Voor de lunch had ik genoeg aan een half broodje, maar stevige eters kunnen een heel broodje nemen. Als je dit bij het avondeten serveert, zou ik het combineren met een licht groente- en/of vleesgerecht of een kom soep. In combinatie met bijv. wat gegrilde kip en een salade lijkt mij dit een hemels avondmaal.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Meng de bloem met het bakpoeder, zout, ei en de boter. Voeg ongeveer driekwart van de yoghurt toe en kneed tot een deeg dat nog heel licht plakkerig is, maar niet teveel aan je handen blijft plakken. Is je deeg nog vrij droog, dan voeg je de rest van de yoghurt toe (bij mij was dat nodig). Je hoeft het deeg niet lang door te kneden, omdat het geen gistdeeg is. Zodra je een mooie deegbal hebt, is je deeg goed. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd ondertussen de mozzarella in hele kleine stukjes. Verkruimel de feta. Meng de mozzarella met de feta en 1 ei. Breng het mengsel op smaak met een beetje peper.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken. Maak van elke deegbal met je handen of een deegroller een brede ovaal met aan de uiteinden een puntje. Zorg dat de ovaal in de breedte ongeveer 3-4 cm breder is dan je hem uiteindelijk wilt hebben, want de randen vouw je straks nog naar binnen. Verplaats het deeg naar een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk stuk deeg de helft van de vulling en verdeel dit in ovaalvorm, waarbij je de randen royaal vrij houdt (ongeveer 3 cm aan elke kant). Vouw vervolgens de randen naar binnen, zodat je een bootvorm krijgt met een opstaand randje. Dit zorgt er ook voor dat je vulling niet weg kan lopen.

Bak het Georgisch kaasbrood ca. 30 minuten in de oven. Wil je een eitje in het midden, haal de broden dan 5-10 minuten (5 min. is een zacht eitje, 10 min. een bijna hard eitje) voor het einde uit de oven en leg voorzichtig een eidooier in het midden van het broodje. Doe de bakplaat weer terug in de oven voor de resterende baktijd.

Bestrooi de broodjes eventueel vlak voor het serveren met een beetje bieslook.

 

Eén reactie op “Georgisch kaasbrood (Chatsjapoeri)

  1. Michael

    Tussen Turkije en Griekenland ligt niks ingeklemd behalve zee, Georgië light ten noord-oosten van Turkije, en grenst aan Rusland, Azerbaijan, Armenië en Turkije.

    Wel super recept!! Dank je wel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip