Shakshuka – eieren in pittige tomatensaus

Arabisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 minuten + 30 min.pruttelen

Shakshuka is een bekend recept dat in de hele Arabische wereld wordt gegeten. Het is eigenlijk een ontbijtgerecht, maar veel mensen hier zullen dit te heftig vinden en zelf eet ik het ook graag als diner. Shakshuka (wie die naam verzonnen heeft…) wordt in Nederland snel populairder en daarom leek het me leuk om een recept hiervan te plaatsen. Speciaal voor iedereen die niet in Amsterdam woont (zoals ikzelf) en waar alle trends dus pas een jaar later doordringen ;). De basisingredienten van Shakshuka zijn tomaten, eieren en peper of iets anders pittigs. Maar je kunt er volop mee variëren, bijvoorbeeld door het toevoegen van feta of chorizo. Mijn versie is met feta en rode paprika. Ok, komt ie!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in grove stukken, de tomaten in blokjes en de rode peper fijn.

Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg komijn, ras-el-hanout en kaneel toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de paprika, verse tomaten en bliktomaten toe. Laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen.

Verkruimel daarna de feta over het gerecht. Maak vier kuiltjes en breek hierin de eieren. Laat nog 8-10 minuten koken tot de eieren gaar zijn (afhankelijk van je smaak of je van zachtgekookte of hardgekookte eieren houdt). Zorg dat in elk geval het eiwit gestold is.

Hak de koriander fijn en strooi over het gerecht. Serveer direct. Lekker met Turks brood.

Shakshuka

7 reacties op “Shakshuka – eieren in pittige tomatensaus

  1. Bettina

    Wauw Elianne! Ik heb deze vorige week geprobeerd en hij is écht fantastisch lekker! Dankjewel 🙂

  2. Wow! Dit recept is bewezen fool-proof. Ik heb hem net zelf klaargemaakt en dat ging helemaal goed, en het is echt heel lekker ????

  3. Emma

    Makkelijk te maken en heel lekker!!?

  4. Shiph

    Haj Elianne!

    Net Shahshuka gegeten met couscous. Onze Amerikaanse vrienden vonden het ook heel lekker. Ik maakte eerst altijd Israelische eierschotel van Allerhande, maar ik vind jouw kruiden lekkerder!
    Thanks.

    1. Hé Shiph, leuk dat jullie de shakshuka gemaakt hebben! Haha, wat goed dat je deze beter vindt dan die van de AH. Nice!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip