Finse ovenschotel met witte kool (kaalilaatikko)

Scandinavisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur oventijd

We gaan zo langzamerhand weer richting het najaar en dus wordt het weer tijd voor de koolsoorten die bij het najaar en de winter horen: rode kool, zuurkool, knolselderij, boerenkool, witte kool.. Met die laatste koolsoort heb ik vandaag een heerlijk en budgetproof recept voor jullie: kaalilaatikko. Klinkt enigszins buitenaards, maar dit is de naam van een Finse ovenschotel met witte kool, gehakt en rijst. Dit breng je verder op smaak met piment (dit is hetzelfde als all spices), oregano, stroop, room en kaas. Geen erg fotogeniek gerecht, maar wel heel lekker!

Kaalilaatikko bestaat dus eigenlijk uit hele simpele ingrediënten. Deze ingrediënten gaan samen in de oven en zoals wel vaker met ovengerechten, gebeurt er dan iets magisch! Ondertussen kun jij het huis opruimen, met een wijntje de dag doorspreken met je geliefde of op de bank kruipen met een boek en een dekentje. Kies zelf maar 😉 Ik serveer bij deze ovenschotel een cranberry compote (vossenbessenjam/lingonberryjam van IKEA kan ook goed), dit is een lekkere zure en frisse tegenhanger die de ovenschotel perfect aanvult. Zeker niet weglaten dus!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de kool, verwijder het buitenste blad en de harde kern en snijd de kool in reepjes.

Kook de witte kool ca. 10 minuten in ruim kokend water zodat deze iets zachter wordt.

Snipper ondertussen de ui. Verhit een beetje olie in een ruime wok of hapjespan en fruit hierin de ui aan. Voeg het gehakt toe en bak mee tot het gehakt rul is. Voeg het piment en de oregano toe. Voeg de rijst en witte kool toe, net als de stroop. Breng op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel hierover het kool-rijst-gehaktmengsel. Giet de room over de ovenschotel uit. Strooi tenslotte de geraspte kaas over de kaalilaatikko.

Bak de ovenschotel met witte kool ca. 50-60 minuten in de oven, tot de kaas een mooi goudbruin korstje heeft.

Serveer met cranberry compote of vossenbessenjam.

Tips

Zelf cranberry compote maken? Breng in een steelpannetje 250 gram cranberries (mag diepvries zijn) met 4 eetlepels suiker, een kaneelstokje en een beetje water aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen tot de cranberries helemaal zacht zijn en je een compote hebt. Proef of je de compote zo zoet genoeg vindt, voeg anders nog meer suiker toe. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip