Gestoofde rode kool

Hollands/Fusion - Bijgerecht/Kerst - bereidingstijd: 15 min. + 1,5 uur stoven

Klassieke Hollandse groenten zijn bij veel mensen populair met Kerst. Wij vieren Kerst met mijn hele familie en opa kondigde al aan: ‘ik ga niet Chinees of Indiaas eten met Kerst hoor, doe mij maar een hertenbiefstukje’. Zo, dat was duidelijk. En eigenlijk deel ik stiekem zijn gevoel wel. Het hele jaar door eet ik gerechten van over de hele wereld, maar met Kerst kies ik graag voor klassiek. Ik verzorg dit jaar het hoofdgerecht en dat wordt gevulde fazant met gevulde appeltjes, zuurkool en pommes duchesse. Hoe klassiek wil je het hebben? 🙂

Een paar weken geleden maakte ik een andere kerstklassieker, een hele eend uit de oven. Fantastisch van smaak en een echte eyecatcher op tafel. Eend gaat er goed samen met sinaasappel en five spices en daarom gaf ik er een Chinees tintje aan. Dat vind ik dan namelijk wel weer heel leuk, om mijn ‘kennis’ uit andere keukens toe te passen om klassieke gerechten net wat bijzonderder te maken. Dat heb ik ook gedaan met deze gestoofde rode kool. Rode kool vind ik het lekkerste met appeltjes en een zoetzure smaak. Die smaak komt in deze versie van de gembersiroop en de rijstazijn. De kruidnagels, kaneel, steranijs en laurier maken er een echt winters gerecht van. Ik voeg zelf ook nog een rood pepertje toe, dat geeft een klein beetje pit zonder dat het overheerst.

Deze gestoofde rode kool smaakt perfect bij de hele eend uit de oven, maar combineert ook goed bij bijvoorbeeld hert of rundvlees. Heerlijk in combinatie met aardappelpuree

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 rode kool
  • 3 appels
  • 4 el gembersiroop
  • 5 el rijstazijn (evt. te vervangen door witte wijnazijn of sushiazijn)
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 steranijs
  • kaneelstokje
  • 1 rode peper (laat weg als er kleine kinderen mee eten)
  • 2 cm verse gember
  • 1 el sojasaus
  • 2 bosuitjes
  • evt. 1 el sesamzaad

Wat ga je doen

Halveer de rode kool en verwijder de harde kern. Snijd de rode kool in fijne reepjes. Schil de appels en snijd in blokjes. Schil de gember en hak fijn. Hak ook de rode peper fijn.

Zet de rode kool in een stoofpan op laag vuur op, samen met alle overige ingrediënten, behalve de bosui en het sesamzaad. Voeg ook 200 ml water toe.

Laat de rode kool met het deksel op de pan in ongeveer 1,5 uur zacht stoven. Controleer af en toe of er genoeg vocht bij de rode kool zit, zodat het niet aanbrandt.

Proef de rode kool en voeg naar smaak eventueel nog wat extra zuur (azijn) of zoet (gembersiroop) toe. Verwijder de laurierblaadjes, steranijs, kruidnagels en het kaneelstokje, voor zover je ze nog kunt vinden. Breng de rode kool nog op smaak met peper en zout.

Hak de bosuitjes fijn en strooi over de gestoofde rode kool. Strooi ook het sesamzaad over de rode kool.

Tips

  • Je kunt de rode kool al eerder stoven en dan in de koelkast bewaren. Warm kort voor het eten weer even op. Breng dan pas op smaak met zout, want als je dat eerder doet, kan de rode kool verkleuren. Maak af met de bosuitjes en het sesamzaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip