Gegrilde maïskolven

Mexicaans - Bijgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 15 min. koken

Een hele maïskolf eten. In mijn beleving was dat iets voor verstokte vegetariërs zonder enige creativiteit. Want je gaat toch niet op zo’n vieze maïskolf staan knauwen? Ja, zo dacht ik er tot ongeveer een maandje geleden over. Tot ik op het foodfestival ‘Lepeltje Lepeltje’ kwam, waar een foodtruck met gegrilde maïskolven stond. Nog steeds dacht ik er met geen haar op mn hoofd aan om zo’n ding te kopen hoor trouwens. Maar manlief leek het lekker, dus hij kocht een maïskolf. Natuurlijk wilde ik wel even proeven, want ja, ik ben toch een foodie. En toen gebeurde er iets wonderlijks. Ik vond het lekker. Niet een beetje lekker, maar écht lekker. Schoorvoetend moest ik dus op mijn mening terugkomen.

Daarna wilde ik zo snel mogelijk zelf aan de slag met het roosteren van een hele maïskolf. Zo gezegd, zo gedaan. En ook thuis werd het echt lekker en hebben we van deze gegrilde maïskolven genoten. Belangrijk is dat je maïskolven een beetje vers zijn, dan is de maïs nog lekker smeuïg. Verder brengen we ‘em eerst klassiek op smaak met roomboter en zout en wordt hij verder afgetopt met chilipoeder (maak hem zo spicy als je zelf lekker vindt), koriander, limoensap en geraspte kaas. Jum!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Voor als je maiskolven gebruikt die nog niet zijn voorgekookt: kook de maiskolven in ruim water ca. 15 minuten tot de korrels zachter zijn geworden en je er met een vork redelijk makkelijk in kunt prikken.

Hak ondertussen de koriander grof.

Verhit de grillpan of gebruik de bbq. Leg de maiskolven op de bbq of grillpan en grill ze aan alle kanten bruin. Draai regelmatig. Afhankelijk van de hitte van je pan of bbq duurt dit ongeveer 8-12 minuten.

Smeer de warme maiskolven in met de boter. Ik gebruikte ongeveer 1 el roomboter per maiskolf, maar je kunt meer of minder nemen naar gelang je eiegen smaak. Bestrooi met een klein beetje chilipoeder (ongeveer 0,5 tl per maiskolf) en een beetje zwarte peper en zout. Strooi een beetje geraspte kaas over de maiskolven. Maak af met limoensap en koriander en serveer direct.

tip: je kunt de maiskolven ook op een stevige satéprikker rijgen, als een soort ‘lolly’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip