Jerk chicken wings (kippenvleugeltjes)

Jamaicaans - hapje - bereidingstijd: 15 min. + 1 uur (of langer) marineren + 30 min. oventijd

Kippenvleugeltjes, ik vind het maar een raar woord. Als je dat hoort, krijg je toch een geen zin om daar je tanden in te zetten? Dat heb ik in elk geval. In het Engels vind ik het al een stuk beter klinken, dus daarom maar een Engels benaming voor dit recept. Jerk chicken wings, dat zijn dus kippenvleugeltjes in een ‘jerk’ marinade.

Jerk is een Jamaicaanse bereidingswijze, waarbij vlees (meestal kip of varkensvlees) wordt gemarineerd in een pittig kruidenmengsel en vervolgens geroosterd (bij voorkeur op een bbq of boven ‘rokerig’ hout). In het kruidenmengsel zit in elk geval all spices en de scotch bonnet peper. Die laatste is hier niet goed verkrijgbaar, dus gebruik ik madame Jeannet of rode peper in mijn recept. Een madame Jeannet peper is erg pittig, dus als je dat niet aandurft, kun je ook een rode peper gebruiken, eventueel aangevuld met tabasco. All spices bestaat uit gedroogde besjes met een warme, kruidige smaak.

Er gaan verder nog aardig wat andere ingrediënten in de marinade, die bij mij allemaal in de voorraadkast stonden. Mocht je 1 of 2 ingrediënten niet hebben, zullen je jerk chicken wings nog steeds heerlijk worden hoor 🙂 De all spices zou ik vanwege zijn typerende smaak in ieder geval niet weglaten. Je kunt deze kippetjes als hoofdgerecht serveren met wat groente (zoals deze maïskolven) en rijst of tortilla’s, maar ze zijn ook het perfecte borrelhapje op een feestje. In plaats van kippenvleugeltjes kun je trouwens ook elk ander deel van de kip met bot gebruiken, bijvoorbeeld drumsticks of kippenpoten.

Ingrediënten voor 2-6* personen

Jerk chicken wings 2

(*voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 6 personen als hapje/snack)

  • 6 kippenvleugeltjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 rode peper (of madame Jeannet als je echt pittig durft), evt. aangevuld met 1 el tabasco
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl all spices
  • 0,5 tl gember
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 0,5 tl tijm
  • 1 el sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl bruine suiker of honing
  • 2 sjalotten

Extra nodig:

  • keukenmachine

Wat ga je doen

Pel de sjalotten en de knoflooktenen. Hak het steeltje van de rode peper.

Meng alle ingrediënten behalve de kip in de keukenmachine tot een gladde marinade.

Hak eventueel de kippenvleugeltjes doormidden, dan krijg je iets kleinere hapjes (zoals op mijn foto). In het midden van het vleugeltje kun je met een scherp keukenmes vrij gemakkelijk precies tussen de botjes doorsnijden, zodat je twee gelijke delen overhoudt. Maak een paar inkervingen met een scherp mes, zodat de marinade beter intrekt.

Wrijf de kippenvleugeltjes in met de marinade. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast, een hele nacht mag ook.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bak de jerk chicken wings op een bakplaat in de oven in 30-40 minuten gaar en donkerbruin. Je kunt ze ook op het rooster van de barbecue bereiden. De bereidingstijd is dan een stuk korter (hoe lang precies is afhankelijk van de hitte van je bbq, snijd de kip evt. in om te kijken of hij goed gaar is)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip