Aardappelpureegratin met gepofte knoflook

Hollands - bijgerecht - bereidingstijd: 30 min. + 20 min. oventijd

Terwijl er een gezellig kerstmuziekje door mijn speakers klinkt en ik de laatste pepernoten op eet, schrijf ik deze blog. Heerlijk die kersttijd! Een paar weken geleden waren wij 2 jaar getrouwd en voor de gelegenheid had ik mij flink uitgesloofd in de keuken. De liefde van de man gaat immers door de maag, toch? Als hoofdgerecht maakte ik biefstuk met granaatappelsaus, traybake van pompoen, spruitjes en champignons en deze aardappelpureegratin met gepofte knoflook. Al met al ook behoorlijk kerstwaardig wat mij betreft. Het recept van de eerste twee gerechten krijgen jullie later deze week nog van me. Nu eerst de aardappelpureegratin.

Aardappelpuree is natuurlijk altijd goed en het krokante laagje bovenop maakt deze versie extra lekker. Ik had onlangs een brood met gepofte knoflook gebakken, dat smaakte fantastisch, en zo kwam ik op het idee om ook deze aardappelpuree met gepofte knoflook op smaak te brengen. Als je de knoflook een half uurtje in de oven legt, wordt deze zacht en heel subtiel van smaak. Dit is dus zeker geen ‘knoflookpuree’. Je proeft de geroosterde smaak van de knoflook licht door de puree en dat is echt heerlijk.

Zoals beloofd deel ik zoveel mogelijk gerechten die je van tevoren kunt bereiden. Zo ook deze aardappelpureegratin. Je kunt hem al een dag van tevoren maken en dan op het moment supreme afmaken en opwarmen in de oven. Ideaal!

Ingrediënten voor 4-6 personen

aardappelpuree-2

(afhankelijk van het aantal bijgerechten dat je serveert)

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 150 ml melk
  • klontje roomboter
  • 2 tl mosterd
  • 1 bol knoflook (ongeveer 12 tenen)
  • 100 gram geraspte kaas

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Pel de knoflooktenen. Leg de knoflooktenen op de bakplaat en besprenkel met een klein beetje olie. Rooster de knoflooktenen ongeveer 30 minuten in de oven tot ze zacht en een beetje bruin zijn. Laat de oven aanstaan (tenzij je de puree pas later wilt afbakken).

Schil de aardappel en snijd in kwarten. Kook de aardappels in ruim water in ongeveer 15-20 minuten gaar, tot je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper. Voeg de gepofte knoflook, melk, roomboter, mosterd, peper en zout toe en stamp mee tot de puree goed gemengd is. Proef of de puree zo goed op smaak is, voeg eventueel nog wat peper, zout of mosterd toe.

Vet een ovenschaal in met een klein beetje boter of olie. Verdeel de puree over de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de puree.

Zet de aardappelpuree ongeveer 15-20 minuten in de oven (eventueel met grill) tot de puree een mooi bruin korstje heeft gekregen.

Tips

  • Je kunt de aardappelpureegratin helemaal van tevoren bereiden (kan tot 1 dag van tevoren). Bewaar in de koelkast en bak vlak voor het serveren af. Test even of de puree na 20 minuten al heet genoeg is, want als de puree uit de koelkast komt, kan het wat langer duren (vooral als je een grote hoeveelheid maakt).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip