Kerstkoekjes met cranberry, hazelnoot en sinaasappel

Hollands - koekjes/Kerst - bereidingstijd: 20 min. + 15 min. rusten + 15 min. oventijd

Ik bak bijna nooit koekjes, behalve met Kerst. Dan vind ik het leuk en gezellig om zelfgemaakte koekjes te presenteren. Het moeten wel makkelijke koekjes zijn, want anders kom ik niet meer aan het kerstdiner toe ;). Een tijdje geleden kreeg ik van mijn oma haar recept voor zandkoekjes. Dit is een fijn basisrecept dat eigenlijk altijd lukt. Daarom nam ik dit recept als uitgangspunt en bedacht ik er een leuke kerstvariatie op. Bij Kerst denk ik gelijk aan cranberry’s, hazelnoot en sinaasappel. Zo kwam ik op het idee om deze ingrediënten in een koekje te verwerken. De smaak van deze ingrediënten matcht ook nog eens heel goed bij elkaar, dus dat kwam perfect uit. Vooral de sinaasappelrasp doet het heel goed in dit koekje. Wonderlijk eigenlijk, hoe een beetje rasp van een schil zo ontzettend veel smaak kan toevoegen.

Ik deel het recept van deze koekjes nu al met jullie, omdat ze wat mij betreft geschikt zijn om de hele Adventstijd van te genieten. Met deze koekjes haal je het kerstgevoel in huis en dat mag van mij de hele maand lang! Deze koekjes zijn trouwens ook heel erg leuk om cadeau te doen. Dus ben je ergens uitgenodigd voor een kerstdiner? Neem een pot van deze kerstkoekjes met cranberry, hazelnoot en sinaasappel mee, ik weet zeker dat ze in de smaak zullen vallen. 

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes

koekjes-2

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram bloem
  • snufje zout
  • 40 gram basterdsuiker (wit of lichtbruin)
  • 100 gram roomboter
  • 1/2 ei
  • rasp van 1/2 grote sinaasappel of 1 kleine
  • 25 gram hazelnoten
  • 25 gram gedroogde cranberry’s

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C.

Hak de hazelnoten en cranberry’s grof.

Kneed het zelfrijzend bakmeel, bloem, zout, suiker en roomboter met je handen of een mixer tot een glad en zacht deeg. In het begin is het deeg erg korrelig, maar het komt vanzelf bij elkaar. Zorg dat er geen klontjes boter meer inzitten. Kneed nu de sinaasappelrasp, hazelnoten en cranberry’s door het deeg, tot alles goed is opgenomen.

Maak van het deeg een langwerpig worstje van ongeveer 20 cm lang. Laat dit gewikkeld in vershoudfolie 15 minuten rusten in de koelkast.

Snijd het deeg in plakjes van 1 cm breed, zodat je er ongeveer 20 koekjes uit kunt halen. Je kunt gewone ronde koekjes maken, maar natuurlijk ook een uitstekertje in de vorm van bijv. een ster gebruiken.

Klop het halve ei los in een kommetje. Bestrijk de koekjes met een kwastje met een beetje ei.

Bak de kerstkoekjes met cranberry 15-20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommeltje. Je kunt ze het beste binnen 1 week opeten.

Tips

  • Het is ook lekker om pistachenoten te gebruiken ipv hazelnoten.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip