Knolselderijsoep met spekjes en hazelnoot

Hollands - soep - bereidingstijd: 30 min. + 25 min. oventijd + min. 15 min pruttelen

Voor het kerstdiner bij mijn ouders zou ik de soep verzorgen. Ik had het plan om een aardperensoepje te maken, maar helaas kon de AH deze plotseling niet meer leveren. Daarom zat ik op de dag voor kerst ineens met een probleem. De supermarkten waren zo ongeveer leeg, dus uiteindelijk kwam ik met een knolselderij thuis. In de hoop daar wat lekkers van te kunnen maken. Gelukkig ging dat heel goed! Ik maakte een lekkere knolselderijsoep, een echte winterse soep waar je iedereen blij mee maakt. Het is een gezond en voedzaam soepje, ik ga het deze winter zeker nog eens maken 🙂 Jij ook?

Ingrediënten voor 2 liter soep (6 grote kommen)

  • 1 knolselderij
  • ongeveer 200 ml melk
  • ongeveer 75 ml witte wijn
  • 1 ui
  • halve prei
  • 2 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm, blaadjes geritst
  • 3 groentebouillonblokjes
  • nootmuskaat
  • 150 ml kookroom
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram ontbijtspek (laat weg voor vegetarisch)

Extra nodig:

  • staafmixer

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Snijd de knolselderij in blokjes van 2-3 cm. Rooster de knolselderij ongeveer 25 minuten in de oven.

Snipper ondertussen de ui, snijd de prei in ringen en hak de knoflook fijn.

Verhit een klein beetje olie in een soeppan en fruit hier de ui, knoflook en prei in aan. Voeg na een paar minuten de geroosterde knolselderij toe en bak even mee. Voeg dan de wijn, melk, tijm en bouillonblokjes toe. Vervolgens voeg je zoveel water toe tot de soep net onder staat. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen of tot de knolselderij goed zacht is.

Pureer de soep met een staafmixer glad. Zet de soep weer zachtjes op het vuur en voeg de kookroom toe. Breng op smaak met flink veel peper en zout. Voeg ook een beetje nootmuskaat toe (ongeveer 1/2 tl). Als de soep te dik is, voeg je nog wat extra water toe.

Vlak voor het serveren: rooster in een klein koekenpannetje de hazelnoten tot ze beginnen te verkleuren. Halveer de hazelnoten. Snijd het ontbijtspek in klein reepjes en bak deze in een klein pannetje knapperig. Garneer de knolselderijsoep met hazelnoot en ontbijtspek en eventueel nog wat takjes tijm.

Variatietip: in plaats van hazelnoten en ontbijtspek kun je ook 200 gram paddenstoelenmelange in een koekenpannetje bakken en dit als garnering over de soep aanbrengen.

2 reacties op “Knolselderijsoep met spekjes en hazelnoot

  1. Vroeger vond ik knolselderij helemaal niks, maar nu ben ik er gek op 😀 Een soep ervan lijkt me ook erg lekker (en goedkoop!)

    1. Ja het is echt superlekker! Ik had het ook nog nooit eerder gegeten. En idd super budget vriendelijk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip