Linzer koekjes

Oostenrijks - Kerst - bereidingstijd: 45 minuten + 1 uur rusten + 13 min. oventijd

Zelf koekjes bakken brengt altijd een bepaald ‘gelukshormoon’ in mij naar boven. Het voelt nostalgisch, authentiek en knus om je eigen koekjes te bakken. Bovendien smaakt een zelfgebakken koekje toch altijd beter dan een koekje uit de winkel. Nu we in december massaal in ons eigen huisje ‘cocoonen’ met een kopje thee, kleedje en een goed boek, is het bij uitstek hét moment om zelf koekjes te bakken. Kneden, deeg uitrollen, koekjes uitsteken en versieren geeft een bepaalde rust in je hoofd. Met een kerstmuziekje naar keuze op de achtergrond is het net of je even boven tijd en plaats uitstijgt. Kerstkoekjes bakken moet je wat mij betreft dus ook nooit inplannen, maar gewoon doen op een spontaan moment. Ook heel leuk om met kinderen in de kerstvakantie te doen natuurlijk!

Goed, genoeg over koekjes bakken als mindfullness therapie. De vraag die overblijft is natuurlijk: wat voor koekjes gaan we bakken? Ik koos voor een echt Oostenrijks kerstkoekje: Linzer koekjes. Dat heeft helemaal niets met linzen te maken, maar wel alles met de Linzer torte die je misschien wel kent. Deze beroemde Oostenrijkse taart uit de stad Linz maak je met een kruimeldeeg en jam. Van de ingrediënten die overbleven werden koekjes gemaakt en zo ontstonden de ‘Linzer koekjes’, ook wel bekend als ‘Linzer augen’ (ogen), vanwege het gat in de bovenkant van het koekje.

De basis voor het deeg is een mengsel van bloem, roomboter, suiker, ei en gemalen noten. Er wordt vaak gekozen voor hazelnoten of amandelen. Ik had nog een grote zak amandelen in huis, dus die maalde ik in de keukenmachine fijn tot amandelmeel. Heb je hazelnoten in huis, dan kun je het koekje daar ook mee maken. Na het bakken bestrijk je het onderste koekje met jam en daar plak je het bovenste koekje met het gat bovenop. Ik maakte mijn koekjes simpel met een glas en een appelboor (voor de kleine gaatjes), maar heb je leuke uitstekertjes dan kun je die natuurlijk ook gebruiken om de koekjes nog feestelijker te maken.

Ben je uitgenodigd voor een kerstdiner bij iemand anders thuis? Deze koekjes zijn ook een heel leuk culi cadeautje voor de gastvrouw/gastheer!

Ingrediënten voor  portie (ongeveer 24 koekjes)

Wat ga je doen

Meng de bloem met het amandelmeel, de suiker, kaneel en een snufje zout. Voeg de zachte boter, citroenrasp en het ei toe. Kneed met je handen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een soepel deeg hebt. Let vooral op dat de boter goed door het deeg gekneed is. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi een schoon werkblad royaal met bloem. Rol hierop het deeg met de deegroller uit tot een deeglap van ongeveer 3 mm dik. Als het deeg aan je deegroller blijft plakken, strooi je wat extra bloem op het deeg. Steek met een glas of uitstekertje rondjes uit voor de koekjes. Uit 1 portie deeg haal je ongeveer 24 koekjes, dat betekent dat je dan in totaal 48 koekjes nodig hebt: 24 bovenkantjes en 24 onderkantjes. Voor de bovenkantjes steek je met bijv. een appelboor nog een gaatje in het midden van het koekje uit. Als je een klein uitstekertje heb in bijv. de vorm van een ster, staat dit ook heel leuk. Ga door met uitrollen en steken tot al het deeg op is. Leg de koekjes op de bakplaat.

Bak de koekjes in het midden van de oven ca. 13 minuten tot de randjes lichtbruin beginnen te verkleuren. Leg de koekjes op een rooster en laat afkoelen. Tip: als al je koekjes niet in 1x op de bakplaat passen, doe de eerste lichting dan vast in de oven terwijl je verder gaat met het uitsteken van de koekjes. Dit scheelt tijd.

Strooi een beetje poedersuiker over de bovenkantjes van de koekjes. Bestrijk de onderste koekjes met jam. Druk het bovenkantje erop. Laat de jam even een beetje aan de lucht ‘drogen’ voor je de koekjes opruimt. Bewaar vervolgens in een trommeltje buiten de koelkast. Je kunt de koekjes hier ongeveer 5 dagen bewaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip