Kerstbroodjes met pistachespijs, appel en cranberry’s

Fusion - Kerst - bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur rijzen + 20 min. oventijd

Met deze kerstbroodjes met pistachespijs, appel en cranberry’s maak je goede sier bij het kerstontbijt of de kerstbrunch. Ik weet zeker dat je ze niet zo in de winkel kunt kopen (heb ik althans nog nooit gezien), dus met deze kerstbroodjes zet je écht iets origineels op tafel. Ik vind brood bakken erg leuk om te doen, maar als ik me heb uitgesloofd op een kerststol en die van de bakker smaakt minstens zo lekker, dan baal ik toch een beetje. Daarom vind ik het leuk om zelf recepten te bedenken, dan weet je zeker dat je iets origineels maakt en je kunt oneindig variëren!

Het deeg voor deze kerstbroodjes breng ik op smaak met kardemom en gember. Dat geeft al een heerlijke kruidige smaak aan de broodjes. De basis is dus goed, maar de vulling is echt fenomenaal! Van pistache maak je zelf spijs, dit geeft een heerlijke smaak en pistachenoten horen wat mij betreft ook echt bij kerst. Net als cranberry’s, die combineren mooi met de smaak van het pistachespijs. Ik voeg klein blokjes appel toe voor de frisheid en dit geeft ook een beetje een bite. Zo bij elkaar is het een heerlijke combinatie.

Zie je er tegenop om zelf broodjes te bakken, dan raad ik je aan het gewoon eens te proberen! Het is namelijk helemaal niet moeilijk en kost ook niet zoveel tijd (op het rijzen na, maar daar hoef je zelf verder helemaal niets voor te doen). Belangrijk is dat je het deeg goed kneedt. Ik doe dit zelf meestal met de keukenmachine, dan is het helemaal makkelijk. Het grote voordeel van brood is dat je het goed kunt invriezen. Ik maak broodjes voor bijvoorbeeld het kerst- of paasontbijt vaak al 1 of 2 weken van tevoren. Op de dag zelf hoef je de broodjes dan alleen nog maar te ontdooien en eventueel weer even op te warmen in de oven. Geen stress dus!

Ingrediënten voor  portie (ongeveer 10 broodjes)

Wat ga je doen

Doe de bloem in een grote kom en voeg aan de ene kant het zout toe en aan de andere kant de gist. Voeg ook de zachte roomboter, melk, ei, kardemom en gemberpoeder toe. Kneed met een keukenmachine met kneedhaak of met je handen in 5-10 minuten tot een zacht en soepel deeg, het mag een beetje plakkerig zijn. Dek de kom af met een theedoek en laat 1-2 uur rijzen tot het deeg minimaal in omvang verdubbeld is.

Maak het pistachespijs door de pistachenoten fijn te malen in de keukenmachine. Voeg dan de suiker toe en een klein beetje water. Mix kort tot het spijs bij elkaar komt. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in kleine blokjes (met schil). Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed heel even door. Bestrooi een schoon aanrecht met bloem. Rol het deeg vervolgens hierop uit tot een langwerpige deeglap van ongeveer 20×30 cm. Verdeel hierover gelijkmatig het pistachespijs, de appelblokjes en gedroogde cranberry’s. Rol het deeg op vanaf de korte kant. Snijd met een scherp mesje plakjes van ongeveer 2 cm breed. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de broodjes op met de vulling naar boven.

Dek de bakplaat helemaal af met de theedoek of doe hem in een (rijs)zak. Laat de broodjes nog 45 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Klop een ei los in een kommetje. Bestrijk de broodjes aan de bovenkant en zijkant met het ei, dan gaan ze straks mooi glanzen.

Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Tips

  • Vermoedelijk heb je op kerstochtend geen tijd/zin om broodjes te bakken. No problem, je kunt het zelfs al een paar weken van tevoren doen! Laat de broodjes na het bakken afkoelen en vries ze in. Op de dag van gebruik ontdooi je de broodjes. Warm ze eventueel weer even op in de oven (ik houd zelf heel erg van warme broodjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip