Shortbread koekjes met oranjebloesemwater

Brits - koekjes - bereidingstijd: 20 min. + 30 min. rusten + 20 min. oventijd

Afgelopen zondag had ik ineens zin om koekjes te bakken. Daarom ging ik aan de slag met shortbread koekjes, dit zijn typisch Engelse koekjes die gemaakt worden zonder ei. Het is een makkelijk recept waarvan vele variaties bestaan. Ik haalde mijn basisrecept uit het kookboek ‘De Joodse keuken’ van Janna Gur. Door dit recept gaat een theelepeltje oranjebloesemwater en dat geeft het koekje net een verrassende smaak. In het midden van het koekje kun je een lekkere vulling toevoegen, ik gebruikte amandel, cranberry en jam. Maar je kunt eigenlijk alles gebruiken waar je zin in hebt. Deze shortbread koekjes zijn trouwens ook heel leuk om cadeau te doen, bijvoorbeeld met de kerstdagen!

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes

  • 75 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 75 ml olijfolie
  • 15 ml water
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • toppings naar keuze, zoals amandelen, cranberries, jam, gedroogd fruit..

Extra nodig:

  • mixer of keukenmachine

Wat ga je doen

Mix in een kom of keukenmachine de boter, kristalsuiker, poedersuiker en olijfolie door elkaar. Klop het geheel in ongeveer 2 minuten tot een glad beslag. Voeg dan het water en het oranjebloesemwater toe en mix een paar seconden.

Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe. Mix op een lage snelheid tot de bloem goed door het deeg gemengd is en je een kruimelig deeg hebt. Haal het deeg uit de mixkom en kneed het met de hand nog even kort tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vorm van het deeg kleine koekjes en druk ze een beetje plat. Druk in het midden van het koekje een vulling naar keuze, zoals amandelen, cranberries of jam. Als je jam gebruikt, is het makkelijk om met je duim een kuiltje in het koekje te drukken en hier de jam in te leggen.

Bak de koekjes in 20 minuten gaar. Ze zullen niet heel bruin worden, een beetje lichtbeige is al goed. Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt. Je kunt de koekjes 10 dagen bewaren in een luchtdicht bakje.

Koekjes 2

3 reacties op “Shortbread koekjes met oranjebloesemwater

  1. Oranjebloesem is niks voor mij, maar dan laat ik dat er gewoon uit, het ziet er namelijk suuuuper lekker uit 😀

    1. Ja je kunt het gerust weglaten hoor! Het is ook lekker om in de plaats daarvan 2 tl vanille aroma toe te voegen 🙂

  2. Pingback: 3, 2, 1... Shortbread koekjes - De Zoetekauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip