kip in yoghurt-saffraansaus (joojeh kabab)

Iraans - bijgerecht/bbq - bereidingstijd: 15 min. + min. 1 uur marineren

Kennen jullie die reclame nog van ‘kip het meest veelzijdige stukje vlees’? Die reclame vond ik nogal irritant, maar met de stelling ben ik het hartgrondig eens. Kip is hier in huis echt favoriet. En met kip bedoel ik dan ook alle delen van de kip, dus niet alleen de borstfilet. Maar ook, juist, de poten, vleugels en dijen. Vandaag gebruik ik de kippendij, een supermals stukje kip, dat minder snel uitdroogt dan de gewone kipfilet.

Dit gerecht is afkomstig uit Iran en wordt daar joojeh kabab genoemd. Ik ben dol op de Perzische keuken, daar komen echt alleen maar lekkere dingen vandaan! Een van m’n favorieten die je ook eens moet proberen, is deze kip in granaatappel-walnotensaus. Maar goed, ik dwaal af. Terug naar het gerecht van vandaag. De kippendijen worden gemarineerd in een sausje van Griekse yoghurt, citroensap en saffraan. Simpel maar heel doeltreffend. Het zuur uit de yoghurt en de citroenen zorgt er namelijk voor dat de kip ongelofelijk mals en zacht wordt. Probeer het maar eens! De saffraan geeft een bijzondere smaak aan de kip. Perfect voor bij de bbq, maar als het weer helaas weer eens wat minder is, kun je ze ook in de grillpan (of koekenpan) bereiden. 

Ingrediënten voor 2 personen

Kip 2

  • 200 gram kipdijfilet
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 0,5 tl kurkuma
  • sap van 2 citroenen
  • paar draadjes saffraan
  • evt. satéprikkers of bbq pennen

Wat ga je doen

Snijd de kipdijfilet in stukken van ongeveer 2×2 cm.

Meng de Griekse yoghurt met de kurkuma, citroensap, saffraan en een beetje peper en zout. Roer de kip door de marinade en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren, een hele nacht is nog beter.

Leg houten satéprikkers 15 minuten voor gebruik in een bak met koud water, dit voorkomt dat ze straks aanbranden.

Rijg de kip op de prikkers.

Bak de joojeh kabab op de grill of bbq in enkele minuten gaar en goudbruin aan beide zijden. Natuurlijk kun je de kip ook (zonder stokjes) direct in een koekenpan bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip