Okra in tomatensaus (bamies)

Grieks - bijgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Vandaag deel ik een recept met een groente die hier niet zo bekend is, okra. Dusdanig onbekend dat mijn spellingcheck hier continu ‘orka’ van wil maken.. Okra is een tropische groente die wordt gebruikt in onder meer de Surinaamse, Indiase, Marokkaanse en Griekse keuken. Okra wordt in Nederland niet verbouwd en is daarom vers lastig verkrijgbaar. De ingevroren variant is over het algemeen wel goed verkrijgbaar, bij de toko zul je dit zeker aantreffen. Een bekend Grieks gerecht met okra is bamies. Bamies is het Griekse woord voor okra. Bamies wordt meestal in een tomatensaus geserveerd, soms ook nog met kip erin. Ik kies voor een simpel bijgerecht, en maak vegetarische okra in tomatensaus. Omdat ik nog een fles rode wijn open had staan, deed ik er ook nog een scheut wijn door. Dat vind ik zelf een erg lekkere combinatie, maar je kunt het ook weglaten. Het is maar net waar je van houdt: less is more.. of less is a bore??

Ingrediënten voor 2 personen

Okra in tomatensaus 2

  • 350 gram okra (diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • blik gepelde tomaten
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el azijn
  • 1 tl oregano
  • verse peterselie

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Als de ui zacht begint te worden, voeg je de gepelde tomaten, rode wijn, azijn en oregano toe. Breng op smaak met peper en zout.

Laat de saus goed warm worden en voeg dan de okra’s toe. Bedek de okra’s met de rode saus. Roer daarna niet meer, want daar kunnen de okra’s een beetje slijmerig van worden. Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten koken. Proef dan of de okra’s gaar zijn. Als ze nog te hard zijn, laat je ze nog iets langer in de saus pruttelen.

Serveer de okra in tomatensaus als bijgerecht bij bijvoorbeeld kip en rijst, of met platbrood en deze kaasdip.

Let op: als je verse okra gebruikt, moet je hier eerst voorzichtig nog het kapje/steeltje van verwijderen. Zorg er daarbij voor dat de okra niet opengaat (dat er geen vocht vrijkomt). Vervolgens laat je de okra 30 minuten weken in 3 el azijn, een snuf zout en een beetje water. Dit zorgt ervoor dat de okra’s niet slijmerig worden. Na deze 30 minuten spoel je de okra’s af en dep je ze voorzichtig droog. Voor okra’s uit de diepvries hoef je dit niet te doen (overigens heb ik dit niet zelf geprobeerd, want ik had geen verse okra. Dus ik hoop dat mijn informatie adequaat is 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip