3x Indiase raita (yoghurtdip)

Indiaas - Bijgerecht - bereidingstijd: 5 minuten

Bij elke Indiase maaltijd wordt er een gerecht(je) op basis van yoghurt gegeten. Al is het maar 1 of 2 eetlepels raita per persoon, voor een Indiër is een maaltijd zonder yoghurt niet compleet. Yoghurt heeft een verkoelend effect en neutraliseert daarmee de pittige currygerechten. De yoghurt is daarnaast belangrijk vanwege de bacterieculturen die erin zitten, deze zouden een goede bacteriële flora in het spijsverteringssysteem brengen. Dit laatste klinkt mij logisch in de oren, maar ik heb het niet wetenschappelijk gecheckt 😉 In elk geval, en dat is waar het mij om gaat, is een Indiase raita gewoon een lekkere aanvulling op een Indiase maaltijd. Het is binnen 5 minuten te maken en ik maak het vaak even snel tussendoor, terwijl de rest van het eten op het fornuis staat te pruttelen bijvoorbeeld. Je kunt een Indiase raita volledig naturel houden, dan bestaat hij enkel uit yoghurt, peper, zout en een beetje komijn. Maar omdat dat wel een heel saai recept op zou leveren, geef ik drie heerlijke variaties, met komkommer, met ananas en granaatappel en met verse munt. Zo kun je nog eens variëren. De tweede optie, met ananas en granaatappel is ook een heerlijk dessert. Ik ben benieuwd welke Indiase raita jij het lekkerste vindt!

Ingrediënten voor  schaaltje

Wat ga je doen

Voor de komkommerraita

Snijd de komkommer overlangs in vieren. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer daarna in hele kleine blokjes. Rasp de gember.

Klop de yoghurt los met een vork. Meng alle ingrediënten voor de komkommerraita door elkaar en breng verder op smaak met een beetje peper en zout.

Voor de ananas granaatappelraita

Snijd de ananasblokjes in 2 tot 4 kleinere stukjes. Klop de yoghurt los met een vork. Meng alle ingrediënten voor de ananas granaatappelraita door elkaar. Deze raita kun je ook goed als dessert serveren.

Voor de muntraita

Snijd de muntblaadjes met een koksmes helemaal fijn. Pers het teentje knoflook uit. Klop de yoghurt los met een vork. Meng alle ingrediënten voor de muntraita door elkaar en breng verder op smaak met een beetje peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip