Lok lak uit Cambodja

Cambodjaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min. + 20 min. marineren

Ik vind het leuk om gerechten van over de hele wereld te ontdekken, uit landen waar ik nog nooit ben geweest en waarvan ik geen idee heb wat ze er eten. Dit had ik ook met Cambodja tot ik me in de Cambodjaanse keuken ging verdiepen en aan de slag ging met een recept voor Lok lak. Lok lak is een klassieker uit de Cambodjaanse (Khmer) keuken en een van de meest populaire gerechten. De Khmer-keuken is al eeuwenoud en kent veel verfijnde gerechten. Hoewel het Rode Khmer bewind veel (ook culinaire) verschrikkingen heeft aangericht, zijn een aantal belangrijke gerechten gelukkig bewaard gebleven, zoals Lok lak. Rundvlees wordt gemarineerd, gebakken en vervolgens geserveerd met salade, rijst en een peper-limoendip. Het is een eenvoudig gerecht, maar vol van smaak!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram runderreepjes
  • 2 eieren
  • blaadjes sla, bijv. kropsla of little gem
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 150 gram witte rijst

Voor de marinade:

  • 3 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 tl oestersaus
  • 1 el suiker
  • 2 el rijstwijnazijn of natuurazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olie
  • zwarte peper (even flink met de molen malen)

Voor de dipsaus:

  • 1 limoen
  • 1 tl vissaus
  • 0,5 tl suiker
  • zwarte peper

Wat ga je doen

Hak de knoflook fijn. Meng de knoflook en alle andere ingrediënten voor de marinade met de runderreepjes. Laat minimaal 20 minuten marineren.

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de tomaten in plakjes en de rode ui in dunne ringetjes.

Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar in een klein schaaltje.

Verhit 1 el olie in een wok en bak hierin de runderreepjes op hoog vuur gaar. Verhit tegelijk 1 el olie in een koekenpan en bak hierin de 2 eieren als spiegeleieren.

Maak de borden op met de blaadjes sla, tomaten, rode ui en de runderreepjes. Maak af met een spiegelei en serveer met witte rijst en de limoen-peperdip.

Hoe eet je dit? Doe wat vlees in een blaadje sla en dip dit in de pepersaus.

Variatietip: serveer komkommer bij de salade voor nog meer frisheid.

Lok lak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip