Boeuf bourguignon

Frans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur stoven

Vanaf vandaag staat De Wereld op je Bord helemaal in het teken van Kerst. Yes, Christmas is coming to town! Ik vind het heerlijk om me met Kerst iets meer uit te sloven op lekkere gerechten. Tegelijk wil ik wel graag dat gerechten (bijna) helemaal van tevoren bereid kunnen worden. Kerst is ook een moment van ontmoeting en dan wil je niet als een kip zonder kop door de keuken lopen te rennen met een berg aan stress en adrenaline. Tenminste, zo denk ik erover! Daarom heb ik de komende weken heel veel kerstinspiratie voor jullie met feestelijke gerechten die je goed van tevoren kunt maken. Ik zal bij elk gerecht ook steeds vermelden wat je van tevoren al kunt doen (zie tips).

De hele maand november ben ik al bezig geweest met kerstrecepten te bedenken en te maken. Ik vind dit echt superleuk om te doen en elk jaar heb ik meer ideeën dan tijd.. Ik werk niet met vaste menu’s, maar geef je wel suggesties hoe je gerechten kunt combineren.

Vandaag trap ik af met een Franse klassieker: Boeuf bourguignon. Dit gerecht ken je misschien wel van Julia Child, zij zette als eerste de Franse keuken in Amerika op de kaart en werd bekend met haar versie van Boeuf bourguignon. In dit klassieke gerecht vind je in elk geval rundvlees (ik kies voor riblappen), spek, rode wijn, champignons en uitjes. Officieel worden er verse zilveruitjes gebruikt. Die zijn lastig te verkrijgen en daarom gebruik ik zilveruitjes uit een pot. Als je liever verse uitjes gebruikt, kun je ook kleine sjalotten nemen, die je halveert. Dit gerecht kun je helemaal van tevoren maken, het wordt er zelfs alleen maar beter van. De smaken kunnen dan namelijk extra goed intrekken. Deze boeuf bourguignon kan haast niet mislukken. Met relatief heel weinig werk zet je echt een indrukwekkend, kerstwaardig gerecht op tafel. Bon appetit!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Snijd de ui in halve ringen, hak de knoflook fijn en snijd de wortels in plakjes.

Bak de spekjes in een braadpan rondom bruin in ongeveer 5 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Bak in dezelfde braadpan de riblappen rondom bruin in enkele minuten. Voeg dan de bloem toe zodat het vlees met een dun laagje bloem bedekt is. Voeg ook de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg de wortel, knoflook, tijm, laurier, tomatenpuree, rode wijn, spekjes en vleesfond toe. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Laat de boeuf bourguignon met het deksel op de pan op heel laag vuur een aantal uur pruttelen. Afhankelijk van je vlees zal het zo’n 3-5 uur duren voor het vlees uit elkaar begint te vallen, dan is het goed. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg eventueel wat heet water toe.

Ongeveer 45 minuten (het komt niet precies) voordat je stoofpotje klaar is, voeg je de zilveruitjes toe. Snijd de champignons in plakjes. Bak ze in een in een beetje olie of boter helemaal bruin. Voeg ze dan ook aan het stoofpotje toe.

Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappeltjes of aardappelpuree en eventueel nog een extra bijgerecht zoals stoofpeertjes.

Tips

  • gebruik altijd heet water als je wat extra water aan het stoofpotje toevoegt. Van koud water wordt het vlees taai.
  • dit stoofpotje kun je helemaal van tevoren bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder op. Bewaar het 1-2 dagen in de koelkast, of maak het langer van tevoren en vries in. Je kunt dus ook prima een grote portie maken en een deel invriezen voor later.

4 reacties op “Boeuf bourguignon

  1. Marleen

    Heerlijk gerecht wil dit de slowcooker gaan bereiden! Hoe lang zou de bereiding dan zijn ?

  2. Hoi Marleen, ik heb zelf geen slowcooker dus heb geen ervaring hoe lang je dit recept precies in de slowcooker moet doen. Het zal ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben als andere stoofpotjes die je in de slowcooker maakt. Hoe lang je het gerecht precies in de slowcooker moet doen, hangt ook af van de kwaliteit/malsheid van het vlees (net als wanneer je het in de pan bereidt) en van de stand (low of high) die je op je slowcooker instelt. Op internet lees ik dat het vaak zo’n 4-5 uur is op ‘high’ of 7 uur op ‘low’. Succes!

    1. Kitty

      Met dit soort gerechten: 7 uur op low is veel te kort. 8-9 uur of zelfs nog langer.

      Nog een opmerking over het toevoegen van evt water indien nodig en dat dit heet moet zijn. Het vlees moet ook op kamertemperatuur zijn als je het gaat bakken, want koud vlees uit de koelkast wordt dus ook gewoon taai in de pan.

  3. Jeff

    Ziet er heerlijk uit! Vraagje, maak je het gerecht helemaal af voordat je het bewaart in de koelkast? Dus eerst die uren laten pruttelen, champignons erbij, af laten koelen en dan in de koelkast. Of begin je met het sudderen op de dag van serveren?

    Alvast bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip