De komende 10 dagen zullen helemaal in het teken van curry’s staan. Een echte curry 10-daagse! En dan niet van die curryketchup die je op je hotdog eet, nee, ik heb het over authentieke curry’s uit Thailand, India of Maleisië. Voor mij zijn curry’s de crème de la crème van de Aziatische keuken. Ik ben er echt dol op. De verschillende kruiden geven elke curry een uniek karakter en zorgen voor een ware smaaksensatie. Wat nou precies een curry is, is trouwens moeilijk te definiëren. Wikipedia houdt het op een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Dat maakt het weinig duidelijker, maar goed, jullie weten nu wel wat ik ongeveer bedoel als ik het over ‘curry’ heb.
Vandaag trap ik af met een beroemde Indiase curry, Vindaloo. Dit gerecht kent zowel Portugese als Indiase invloeden. Vindaloo komt van de Portugese woorden vinho (wijn) en alho (knoflook). In een Vindaloo curry zijn knoflook en wijnazijn belangrijke smaakmakers. Het gerecht werd door de Portugezen naar India (Goa, aan de westkust) gebracht, waar de curry een Indiase twist kreeg door het toevoegen van kruiden zoals komijn, kurkuma en koriander. Een Vindaloo curry hoort behoorlijk pittig te zijn, daarom gaan er ook 3 rode pepers in. Je kunt hiermee natuurlijk variëren, voor een minder pittige curry gebruik je minder pepers en zonder zaadjes, voor een pittige curry gebruikt je de pepers in zijn geheel. Laat de geuren van zelfgemaakte curry je huis maar vullen!
Ingrediënten voor
personen- Voor de currypasta
- 1 tl komijnzaad (of gemalen komijn)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl korianderzaad (of gemalen koriander)
- 1 el paprikapoeder
- 6 kruidnagels
- 1 tl kaneel
- 4 cm verse gember
- 6 teentjes knoflook
- 3 rode pepers
- 3 el witte wijnazijn
- Voor de vindaloo
- 500 gram kip of lamsvlees
- 3 uien
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 grote tomaten
- 500 ml heet water
- verse koriander (ter garnering)
- Extra nodig
- keukenmachine
Wat ga je doen
Schil de gember en pel de knoflooktenen. Verwijder het groene steeltje van de pepers, en eventueel ook de pitjes en zaadlijsten (dan krijg je een minder pittige curry).
Meng alle ingrediënten voor de currypasta in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Snipper de uien en snijd de kip of het lamsvlees in blokjes.
Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de uien tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de kip of het lamsvlees toe en bak rondom bruin aan. Het vlees hoeft van binnen nog niet gaar te zijn. Voeg ook de currypasta toe en bak kort aan, voeg eventueel een paar lepels water toe als het dreigt aan te branden.
Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg dan ook de tomatenpuree en tomaten aan de saus toe, samen met het hete water. Laat op laag vuur zo’n 2 uur sudderen met het deksel schuin op de pan, tot het vlees gaar en heel mals is. Als het dreigt aan te branden, voeg je wat extra heet water toe. Als de saus op het einde nog erg dun is, kun je hem op hoog vuur wat inkoken. Strooi vlak voor het serveren de koriander over de curry.
Serveer de vindaloo curry met witte rijst en een groente bijgerecht, zoals sperzieboontjes, kachumber salade of geroosterde bloemkool.
Pingback: 10x curry recepten - De Wereld op je Bord
Ik heb deze curry gisteren gemaakt, met kipdij. Wat was het ONTZETTEND lekker! Ik houd zelf wel van pittig eten, ik heb daarom alle pepers in z’n geheel gebruikt. Mijn vriend vond het behoorlijk pittig, maar met komkommerraita en naan was het goed te doen. Ik had bij deze vindaloo het idee echt Indiaas te eten, top!
Hoi Rozemarijn, bedankt voor je leuke reactie! Super dat de curry zo in de smaak viel, het is ook een van mijn favorieten, maar inderdaad niet voor watjes qua pittigheid 😉 liefs Elianne