Snel succes: Surinaamse zuurkool

Surinaams - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Yes, I’m back! Sinds de kerst had ik geen nieuwe recepten meer gepubliceerd, maar het begint weer te ‘borrelen’ en inmiddels heb ik al weer een aantal nieuwe recepten gekookt. Vandaag heb ik een heerlijk recept voor Surinaamse zuurkool voor je. Hopelijk helpt dat om deze saaie januarimaand door te komen! Eindeloos lang duurt die maand altijd vind ik. Het voorjaar is nog ver weg, buiten is het koud, mijn huid is ontzettend bleek en mijn haar slap. Het is een wonder dat Renko mij ooit het hof maakte in januari, haha. Voor nu duiken we de keuken maar in! Daar is het tenminste behaaglijk warm en met winterse groenten kun je heerlijk comfortfood maken.

Stamppot zuurkool is natuurlijk altijd goed, maar op een gegeven moment ben je wel aan wat variatie toe, nietwaar? Dan is deze Surinaamse zuurkool een uitkomst! De aardappel blijft in dit gerecht heel, maar dat is niet het enige verschil met de gewone Hollandse zuurkoolstamp. Het gerecht wordt namelijk op smaak gebracht met ui, knoflook, tomatenpuree, piment en Surinaamse masala. Dit geeft heel veel smaak aan het gerecht. Ik heb er een nieuwe favoriet bij! Traditioneel wordt er bij de Surinaamse zuurkool ook nog rijst geserveerd, maar wij zijn maar met z’n tweeën en dan heb je algauw teveel als je er ook nog rijst bij doet. Daarom houd ik het bij aardappels, zo is het gerecht namelijk al vullend genoeg.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de rookworst in plakjes.

Verhit een beetje olie in een grote wok of hapjespan. Fruit hierin zachtjes de ui en knoflook aan, voor ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de aardappels in blokjes van ongeveer 1,5×1,5 cm (mag ongeschild). Voeg de plakjes rookworst aan de ui toe en bak even mee. Voeg dan ook de aardappels, tomatenpuree, pimentkorrels en Surinaamse masala toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan het warme water toe. Doe een deksel op de pan en laat zachtjes koken tot de aardappels voor ongeveer driekwart gaar zijn.

Spoel de zuurkool af in een vergiet. Voeg de zuurkool aan de aardappels toe als ze voor driekwart gaar zijn. Laat de zuurkool meekoken tot de aardappels helemaal gaar zijn en de zuurkool warm is. Breng het gerecht op smaak met peper en zout en serveer.

Tips

 • Gebruik ook eens zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.

3 reacties op “Snel succes: Surinaamse zuurkool

 1. Opa & omi

  Een smakelijke variant op de ouderwetse Hollandse zuurkoolstamppot.
  Dàt gaan we nog eens eten !

  1. Leuk om te horen O&O. Wij vonden het ook een erg geslaagd gerecht. En ik ben blij met zulke trouwe fans 🙂

 2. Kim

  Vandaag geprobeerd met zoete aardappel en garam massala. Heel lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip