Bojo (zoete cassavecake)

Surinaams - taart - bereidingstijd: 25 min. + 60-90 min. oventijd

Ik had jullie het recept van deze bojo al beloofd in mijn review over het kookboek ‘Un Buku’. Voor mij was deze cake echt een verrassing qua smaak en daarom deel ik hem graag met jullie. Bojo is een zoete cassavecake die veel op Surinaamse feestjes wordt geserveerd. In plaats van met bloem wordt de cake met cassave gemaakt, wat een unieke structuur aan de cake geeft. Cassave vind je soms in de supermarkt, of anders bij je groenteboer. Bij de toko vind je ook kant-en-klaar geschilde cassave in de diepvries. Bojo heeft een echte kokossmaak, dus als kokoslover zul je deze cake zeker waarderen. Maar ik zou iedereen willen aanraden om deze cake eens een keertje te proberen!

Ingrediënten voor 1 cake met 10-12 stukjes

Bojo cake

  • 1 kg cassave (vers of uit de diepvries)
  • 175 gram boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 125 gram gemalen kokos
  • 50 gram rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 300 ml kokosmelk
  • 150 ml melk
  • evt. een klein beetje amandel-essence
  • evt. musket/discodip ter garnering

Extra nodig:

  • keukenmachine (niet nodig als je cassave uit de diepvries gebruikt die al fijn is geraspt)
  • springvorm of bakblik met diameter van ongeveer 26 cm

Wat ga je doen

Schil de verse cassavewortels, was ze goed af en rasp ze met behulp van een keukenmachine. Het zou ook met de hand kunnen, maar cassave is nogal hard dus dat vereist spierballen. Laat diepgevroren cassave ontdooien.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Meng de cassave, suiker, vanillesuiker, kokos, rozijnen, kaneel, een snuf zout, 150
gram boter, kokosmelk en melk goed door elkaar. Voeg eventueel naar smaak een beetje amandel-essence toe.

Vet een bakblik in en schep het mengsel erin. Verdeel de rest van de boter er in kleine vlokjes overheen.

Bak de bojo cake 60-90 minuten in de oven: prik na een uur met een vork om te kijken of hij al gaar is. De vork moet er droog uitkomen.

Laat de gare bojo goed afkoelen, haal hem voorzichtig uit het bakblik en garneer met de musket.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip