Bitterkoekjescake

Hollands - cake - bereidingstijd: 15 min. + 45 min. oventijd

Deze maand doe ik voor het eerst mee aan de foodblogswap. Dit houdt in dat ik een recept van een andere blog kook, en dat tegelijkertijd iemand anders een recept van mijn blog kookt. Zo maken ik en jullie kennis met leuke bloggers en andere recepten. Vandaag maakte ik een recept van de blog van Eef, www.eefkooktzo.nl. Op haar blog vind je allerlei verschillende recepten, zoals ze zelf zegt ‘lekker, makkelijk, gezond en verrassend’. Neem eens een kijkje zou ik zeggen. Vandaag deel ik haar recept voor bitterkoekjescake. Niet echt een wereldgerecht, maar hij leek me zo lekker dat ik een uitzondering maak. De cake vul je met kleine stukjes bitterkoekjes, wat een lekkere bite geeft. Je zou ervoor kunnen kiezen om de bitterkoekjes te besprenkelen met amaretto of rum voor een nog diepere smaak, maar ik had dat niet in huis, en zo is hij ook al heerlijk. Ik vermenigvuldigde de hoeveelheden uit het recept van Eef met de helft, omdat ik de eerste keer een heel platte en kleine cake kreeg. Het cakeblik dat ik gebruik is een standaard formaat cakeblik, wat veel van jullie waarschijnlijk ook hebben, dus daarom gebruik ik de helft meer beslag. Dan krijg je een cake van normale hoogte, met een superlekkere smaak! 

Ingrediënten voor 1 cake

Bitterkoekjes cake 3

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 10 bitterkoekjes
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • klein beetje citroensap
  • snufje zout

Extra nodig:

  • (hand)mixer

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 160ºC.

Mix alle ingrediënten behalve de bitterkoekjes in een grote kom met een mixer door elkaar, tot je een mooi glad beslag hebt.

Snijd de bitterkoekjes met een scherp mes in kleine stukjes. Ik sneed elk bitterkoekje in ongeveer 10 stukjes. Meng de stukjes door het beslag, maar bewaar er een paar om straks bovenop de cake te leggen.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet hier vervolgens het beslag in. Verdeel de achtergehouden stukjes bitterkoekjes over de cake.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin en gaar. Test of een satéprikker er schoon uitkomt, zo niet zet de cake dan nog iets langer in de oven.

Serveer de bitterkoekjescake bij een lekker kopje koffie of thee, of als dessert met een bolletje ijs.

 

 

Eén reactie op “Bitterkoekjescake

  1. Eef

    Wat leuk dat je voor het recept van de bitterkoekjescake hebt gekozen! Ik heb inderdaad voor mijn recept een kleine cakevorm van 1 liter gebruikt (voor de zekerheid heb ik het direct nog ietsjes duidelijker) bij het recept vermeld 🙂 . De cake ziet er in ieder geval echt heerlijk uit, leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip