Patates con mojo – Spaanse aardappeltjes

Spaans - bijgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Patates con mojo stond al heel lang hoog op mijn to cook lijstje. Eigenlijk sinds wij in november 2014 op huwelijksreis gingen naar Gran Canaria. Daar zijn patates con mojo namelijk volksgerecht nummer 1. Je ziet het echt overal. Vond ik niet erg, het is namelijk superlekker. De aardappeltjes worden in een flinke laag zout gekookt, waardoor ze een beetje rimpelig worden en heel smaakvol. Dat zout eet je trouwens niet allemaal op hoor. Bij deze aardappeltjes wordt een mojo saus geserveerd. De rode mojo saus wordt met paprika en rode peper gemaakt en is lekker pittig. Er is ook nog een groene versie met koriander of peterselie. Het is een heerlijk bijgerecht (vooral bij vleesgerechten) en weer eens wat anders dan gebakken aardappels met mayo 🙂

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 kg kleine nieuwe aardappels, vastkokend (ik gebruikte een combinatie van gewone biologische vastkokende aardappels en roodschillige aardappels).
  • 2 el zeezout + iets extra
  • 1 rode paprika
  • 1-2 rode pepers (afhankelijk van hoe pittig je lekker vindt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • flinke scheut olijfolie
  • klein scheutje rode wijnazijn

Extra nodig:

  • keukenmachine

Wat ga je doen

Was de aardappels goed. Zet de aardappels op het vuur met een laagje water (tot ze net onder staan) en 2 el zeezout. De aardappels hoeven niet geschild te worden. Kook de aardappels tot ze gaar zijn, in ongeveer 15-20 minuten.

Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en peper(s) en snijd in grove stukken. Pel de knoflooktenen.

Meng in een keukenmachine de paprika, pepers, knoflook, komijn, paprikapoeder en een scheut olijfolie tot een fijne saus. Proef en voeg vervolgens naar smaak azijn en een beetje zout toe. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe.

Giet de gare aardappels af, maar laat een bodempje water staan. Zet de aardappels weer op het vuur en bestrooi met nog een beetje zout. Laat de aardappels zachtjes koken tot al het water verdampt is. Blijf wel in de buurt, zodat je aardappels niet aanbranden. De aardappels kunnen een beetje gaan rimpelen, dat hoort.

Veeg met je hand eventueel overtollig zout van de aardappels. Serveer met de mojo saus.

Patates con mojo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip