Stoofpeertjes

Hollands - bijgerecht - bereidingstijd: 10 min. + 1 uur stoven

Met Kerst vind ik het leuk om verschillende bijgerechten te serveren. Ik kies voor 1 ‘pronkstuk’ van vlees of vis met een saus en daarbij geef ik dan verschillende bijgerechten. Meestal iets met aardappel, zoals een puree of hasselback aardappels en verder verschillende gerechten met groenten. Stoofpeertjes mogen bij mij dan echt niet ontbreken. Natuurlijk kun je een simpele versie met suiker, kaneel en water maken, maar ik geef graag iets meer smaak mee. Die simpele stoofpeer wordt zo een ware smaaksensatie. Het is het allerlekkerste om de peertjes in rode wijn te stoven. Omdat het een beetje duur is (en ook niet nodig) om enkel in wijn te koken, verdun ik de wijn met water. De rest van de wijn kun je dan lekker zelf bij het eten opdrinken 🙂 Verder voeg ik verschillende ‘Hollandse’ smaakmakers toe, zoals kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappel. Je kunt er gerust een beetje mee experimenteren. Houd je niet van steranijs? Dan laat je het weg. Ben je dol op kardemom? Dan voeg je een paar peulen toe. Zo kun je zelf een beetje met de smaak spelen.

Oh, en trouwens, deze stoofpeertjes zijn niet alleen voor de Kerst natuurlijk. Wat mij betreft kunnen ze de hele winter. Daarom geef ik je nu vast het recept, geniet ervan! 

Ingrediënten voor 3-5 personen

stoofpeertjes

(afhankelijk van hoeveel bijgerechten je wilt serveren)

  • 10 stoofpeertjes
  • 200 ml rode wijn
  • 2 el suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • schil van 1/2 sinaasappel
  • 2 kruidnagels

Wat ga je doen

Schil de stoofperen. Je kunt ze heel laten (met het steeltje bovenaan) of in kwarten snijden en het klokhuis verwijderen.

Breng de stoofpeertjes met de rode wijn, suiker, kaneelstokjes, steranijs, sinaasappelschil en kruidnagels aan de kook. Voeg water toe tot de stoofpeertjes net onder staan.

Laat de stoofpeertjes op laag vuur ongeveer 1 uur pruttelen tot ze gaar en zacht zijn. Kook eventueel het vocht op hoog vuur nog iets in, zodat je een geconcentreerde smaak krijgt in het vocht.

Serveer de stoofpeertjes warm of koud

Tip: voor een versie zonder alcohol kun je deze stoofpeertjes ook met bessensap maken.

2 reacties op “Stoofpeertjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip