Geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten

Israelisch - Bijgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 20-60 min. voor het roosteren van de aubergines

Vorige week deelde ik de review van het kookboek TLV van culinair journalist Jigal Krant met jullie. Ik beloofde toen al dat er nog een lekker recept uit het boek zou volgen. Het was geen moeilijk keuze, want ik wilde een recept dat de keuken van TLV zo veel mogelijk in één gerecht zou vangen. Het moest daarom iets worden met in ieder geval vuur/hitte, aubergine en techina. Nou is dat laatste niet zo moeilijk, want techina kom je in zowat elk gerecht wel tegen. Maar al met al voldeed de geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten precies aan mijn vereisten en dus moest het dit recept worden. TLV op je bord.

De aubergine wordt door het roosteren heerlijk zacht en krijgt een intense rooksmaak mee. Dat roosteren doe je het liefst direct op het gasfornuis, maar het kan ook in de oven als je geen gasfornuis voorhanden hebt. Ik gebruik zelf ook graag een combinatie van gasfornuis en oven. Dan doe ik de aubergines eerst zo’n 45 minuten in de oven (geen omkijken naar, perfect als ik eigenlijk te veel last van m’n rug heb) en geef ik ze daarna nog een tik op het gasfornuis (dan krijg je echt die intense rooksmaak).

Bij de aubergines maak je twee heerlijke sauzen en drie verschillende toppings. Rijkelijk belegd, en Jigal zegt er zelf het volgende over: ‘ik geef toe dat het toevoegen van twee sauzen, granaatappelpitten, hazelnoten én munt riekt naar overdaad, maar ik beloof je, elk ingrediënt voegt zijn eigen smaak, textuur en kleur toe, zónder de aubergine te overvleugelen.’ Ik ben het helemaal met deze uitspraak eens, het gerecht is precies goed in balans en smaakt echt weergaloos.

Je kunt deze geroosterde aubergine op vele manieren serveren: als losstaand voorgerecht, als onderdeel van een tafel vol mezze hapjes of als bijgerecht naast bijvoorbeeld deze couscoussalade. Hoe je hem serveert maakt me niet zo veel uit, áls je hem maar serveert, want dit gerecht is echt de moeite waard 🙂

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

We beginnen met het roosteren van de aubergines. Dit kan op 2 manieren: op het gasfornuis of in de oven.

Op het gasfornuis: leg de aubergines op de pandragers boven een grote pit. Rooster de aubergines in het vuur in ca. 20 minuten gaar aan iedere zijde. Je kunt de aubergines keren met een (barbecue)tang. Je kunt spelen met de hoogte van het vuur, maar de schil moet uiteindelijk aan alle kanten helemaal zwartgeblakerd zijn. Zet je afzuigkap op de hoogste stand en blijf erbij!

In de oven: verwarm de oven voor op 250ºC (die van mij gaat tot 225°C en dat werkt ook wel) en zet ook de grillstand aan als je die hebt. Kerf de aubergines op een paar plaatsen in met het puntje van een scherp mes. Leg de aubergines op een rooster vlak onder de grill en plaats daaronder een bak om lekkend vocht op te vangen. Rooster in ca. 1 uur gaar en keer elk kwartier om.

Laat de aubergines enigszins afkoelen. Peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Probeer daarbij zo min mogelijk vruchtvlees mee te trekken. Spoel de aubergines in geen geval af onder een stromende kraan, want dan zuigen ze zich vol met water. Laat het kroontje aan de aubergine zitten.

Terug naar de rest van het recept. Snijd de tomaten in grove stukken. Voeg een snufje zout toe en pureer glad met de staafmixer. Laat een poosje staan. Dankzij de pectine ontstaat nu vanzelf een gebonden saus.

Rooster de hazelnoten in de oven (8-10 minuten op 180°C) of een koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Pluk de blaadjes van de munt en hak grof.

Pers de knoflookteen uit. Meng met de techina en een kneepje citroensap. Voeg steeds kleine scheutjes water toe, terwijl je met een garde of lepel stevig klopt tot je een mooie gladde saus hebt (die ook techina heet). De saus wordt eerst wat rul en dik, maar als je meer water toevoegt, ontstaat een mooie gladde saus.

Als je aubergines al behoorlijk zijn afgekoeld, kun je ze nu op een bordje in de oven zetten om warm te worden. Ongeveer 5 minuten op 120°C moet genoeg zijn. Leg op elk bord 1 aubergine en druk die met een vork enigszins plat. Bestrooi met wat grof zout. Lepel er sierlijke strepen techina en tomatensaus overheen. Bestrooi met de granaatappelpitten, hazelnoten, munt en maal er wat peper overheen. Besprenkel tenslotte met olijfolie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip