Romesco saus

Spaans - Bijgerecht - bereidingstijd: 10 minuten

Wij eten niet heel vaak aardappels, vlees en groente, maar zo af en toe heb ik er weer eens zin in. Ik kies dan meestal voor gegrilde groente ipv de traditionele Hollandse gekookte groente. Door groente te grillen wordt de smaak versterkt en behoud de groente zijn knapperigheid veel beter. Groente die je heel goed kunt grillen zijn bijvoorbeeld aubergine, paprika, bimi, courgette en groene asperges. Om ervoor te zorgen dat de groente en aardappels niet te droog zijn, wordt er in Hollandse huishoudens vaak jus bij geserveerd (al dan niet uit een pakje). Er zijn echter nog zoveel meer lekkere sauzen te bedenken, zoals de Spaanse romesco saus die ik vandaag met jullie deel. Een perfecte begeleider van gegrilde groente en gekookte of gebakken aardappeltjes.

Romesco saus is een Spaanse saus op basis van amandelen, tomaat en gegrilde paprika. Veel sauzen bevatten room en zijn daardoor niet erg gezond. Deze Spaanse romesco saus maak je volledig van groente, amandelen, specerijen en een beetje olijfolie en is daarmee een lekkere én gezonde saus. Bovendien is hij ook nog eens ongelofelijk makkelijk te maken, in minder dan 10 minuten heb je deze saus gemaakt. Als je daar geen tijd voor kunt vinden.. dan kun je maar beter aan de magnetronmaaltijden gaan ;).

Ingrediënten voor  potje

Wat ga je doen

Snijd de tomaat in grove stukken. Pel de knoflook en snijd het kapje van de rode peper.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Maal ze daarna fijn in de blender of keukenmachine.

Doe alle overige ingrediënten behalve het water bij de amandelen in de blender of keukenmachine, samen met wat peper en zout. Voeg de helft van het water toe. Blend het geheel tot een romige saus. Als je saus nog te dik is, voeg je de rest van het water toe.

Bewaar de romesco saus in een afgesloten pot in de koelkast. Je kunt hem hier ongeveer 3 dagen bewaren.

Heerlijk bij gegrilde groenten, aardappeltjes of bijv. een hamburger.

Tips

Kun je geen blanke amandelen vinden? Je kunt ze heel makkelijk zelf ontvellen. Leg de amandelen ongeveer 2 minuten in een pannetje met kokend water. Spoel dan af onder koud water. Je kunt ze vervolgens heel makkelijk uit hun velletje ‘ploppen’. Dep ze even droog voordat je ze gaat roosteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip