Pav Bhaji

Indiaas - hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 min.

Pav Bhaji is het beroemde streetfood uit Mumbai. Streetfood is de laatste jaren helemaal hot & happening geworden. Mijn eerste kennismaking met het Aziatische streetfood was in China, nu bijna 4 jaar geleden. Ik woonde daar toen 5 maanden voor mijn studie. En guess what? Ik heb het streetfood nauwelijks aangeraakt! Ja, hoe dom kun je zijn. Ik was te bang voor eventuele gebrekkige hygiëne.. En dat terwijl ik bijna iedereen dag wel 1 of 2x in  een restaurantje at, waarvan ik me nu achteraf afvraag of hun hygiëne nou zoveel beter is geweest. Spijt als haren op m’n hoofd dus dat ik het streetfood overgeslagen heb. Zeker nu je er zó veel laaiende berichten over hoort. Hopelijk krijg ik nog eens de kans om het over te doen.

Pav Bhaji is misschien nog niet heel bekend, maar is absoluut de moeite waard om ontdekt te worden. Het is een curry van verschillende groenten die geserveerd wordt op een zacht broodje. Vaak wordt er royaal boter aan de curry toegevoegd en wordt ook het broodje nog besmeerd met boter. Vandaag gaan we voor een iets gezondere (lees: met minder boter), maar zeker net zo lekkere versie. Daarmee is dit streetfood ook heel geschikt als avondeten. In mijn pav bhaji gaan aardappels, bloemkool, wortel en tuinerwtjes. Deze groenten zijn allemaal makkelijk grof te pureren, waardoor je een lekkere smeuïge currysaus krijgt. Ik vind het dan ook niet nodig om nog boter aan de groenten toe te voegen. Ik gebruikte deze keer volkoren bolletjes om er een echt gezonde maaltijd van te maken, maar je kunt ook witte bolletjes nemen (dat is eerlijk gezegd het allerlekkerste). Die besmeer je met een laagje roomboter en daarop komt dan het pav bhaji mengsel. Top af met wat rode ui, verse koriander en citroensap en je hebt een fantastisch gerecht!

Ingrediënten voor 2 personen

Pav Bhaji 2

  • 150 gram kruimige aardappel
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • (groene) chilipeper
  • 150 gram bloemkool
  • 1 wortel
  • 50 gram tuinerwtjes (diepvries)
  • 200 gram passata
  • 1 tl koriander
  • 1 tl garam masala
  • 4 zachte bolletjes

Voor erbij:

  • roomboter
  • halve rode ui
  • handvol verse koriander
  • partjes citroen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes tot je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt (afhankelijk van de grootte na ongeveer een minuut of 10). Voeg de bloemkool en wortel na 5 minuten toe en kook dus nog zo’n 5 minuten mee met de aardappels. Giet de bloemkool, wortel en aardappel af.

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook en gember fijn. Snijd ook de chilipeper fijn.

Halveer de bolletjes en rooster de broodjes in de oven voor ongeveer 5 minuten tot ze licht geroosterd zijn aan de bovenkant.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui tot deze bruin begint te worden. Voeg gember, knoflook en chilipeper toe en bak 2 minuten mee. Voeg de passata, koriander en garam masala toe, samen met een beetje peper en zout. Laat 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan de bloemkool, wortel, aardappel en tuinerwtjes toe. Laat nog 10 minuten pruttelen. Snijd ondertussen de rode ui fijn en hak de koriander grof. Snijd de citroen in parten.

Stamp met een pureestamper de groenten redelijk fijn, tot je een curry hebt die iets dunner is dan een puree, maar steviger dan bijv. een tomatensaus (het moet straks niet van het broodje afdruipen). Als het te dik is, voeg je wat water toe. Laat nog even pruttelen. Proef en voeg eventueel nog extra peper en zout toe.

Besmeer de broodjes royaal met roomboter. Beleg elk broodje met een schep pav bhaji en maak af met rode ui en koriander. Serveer met de parten citroen.

Tips

  • als je de roomboter weglaat, is dit gerecht vegan.
  • als je witte minibolletjes gebruikt, is dit een leuk en origineel hapje op een feestje!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip