Curry met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten

Indiaas - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 20 min. pruttelen

Wij proberen elke week ongeveer 3 keer vegetarisch te eten. Ik vind dit belangrijk, omdat onze huidige vleesconsumptie gewoon te belastend is voor deze aarde. Daarom hebben Renko en ik afgesproken gemiddeld 3x per week (biologisch) vlees te eten, 3x vegetarisch en 1x vis. Currygerechten vind ik ideaal om vegetarisch te maken. In zo’n gerecht mis je vlees of vis echt totaal niet wat mij betreft. Er is bijna geen groente die niet lekker is in een curry. Vandaag kies ik voor een curry met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten. Een heerlijke combinatie die ook nog eens goed vult. Serveer hem met zilvervliesrijst en je hebt een op en top gezonde maaltijd op tafel staan.

Voor dit recept maakte ik mijn eigen currypoeder. Dit is niet moeilijk om te doen en het geeft een fantastisch resultaat. Ik gebruik voornamelijk hele specerijen, deze rooster ik kort in een pannetje en maal ik daarna fijn. Je currypoeder heeft op deze manier veel meer smaak dan wanneer je een kant-en-klaar mengsel uit de winkel gebruikt. Natuurlijk is het hiervoor wel handig als je een redelijke specerijenvoorraad hebt. Heb je dit nu niet, dan kun je ook prima een currymengsel uit de supermarkt gebruiken. Proef dan wel even of je curry goed op smaak is, want elk currymengsel smaakt weer anders. Laat je weten wat je van dit recept vind?

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Begin met het maken van het currypoeder (of gebruik een kant-en-klaar currypoeder). Rooster hiervoor eerst 1 minuut de hele specerijen in een droge koekenpan. Maal de hele specerijen fijn in een vijzel of keukenmachine en meng daarna tot een currypoeder met de overige gemalen ingrediënten. Je gebruikt ongeveer de helft van het currypoeder voor dit recept, de rest kun je bewaren voor een volgende keer.

Snijd de ui in halve ringen. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten bruin.

Hak ondertussen de knoflook, gember en rode peper fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 cm.

Voeg de knoflook, gember en rode peper aan de ui toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de zoete aardappel en het currypoeder toe, samen met de kokosmelk en 200 ml heet water (uitgaande van 4 personen). Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen tot de zoete aardappel gaar is.

Voeg de kikkererwten, spinazie (evt. in porties) en het citroensap aan de curry toe. Laat nog 5 minuten mee pruttelen tot de spinazie geslonken is en de kikkererwten goed warm zijn. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Serveer de curry met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten met rijst.

Tips

  • Maak je dit recept voor meer of minder dan 4 personen (bijvoorbeeld 6 personen), voeg dan wat meer (of juist minder) water toe dan in de omschrijving staat aangegeven. Proef vooral tussendoor even of de groenten al gaar zijn, voeg zonodig nog wat extra heet water toe.
  • Het is slim om een dubbele hoeveelheid currypoeder te maken. Het recept is dan gemakkelijk nog een keer te maken, met minder moeite.

5 reacties op “Curry met zoete aardappel, spinazie en kikkererwten

  1. Kim Coomans

    Wat een mooie recepten allemaal! Echt een leuke blog en niet zo standaard.. super!

  2. Myrthe

    Vandaag gemaakt, het was zó lekker! Echt voor herhaling vatbaar. Heb er wel nog een bouillon blokje aan toegevoegd 🙂

  3. Henk

    Hebben dit vanavond gegeten. Echt heerlijk en een aanrader. I.p.v. kokosmelk heb ik Santen gebruikt omdat ik dit nog had liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip