Geroosterde bloemkool met komijn en koriander

Indiaas - Bijgerecht - bereidingstijd: 10 minuten + 15 min. oventijd

Bloemkool, niet echt mijn favoriete groente. Zo’n zachtgekookte bloemkool vind ik echt helemaal niets. Maar dan deze geroosterde bloemkool! Dat is echt wel even heel wat anders. Een fijne geroosterde smaak, nog lekker knapperig en met een flinke oppepper van alle kruiden. Dit gerecht is zo lekker dat ik zelfs de restjes de volgende dag koud nog met veel smaak opat. Het chilipoeder geeft een beetje pit, de kurkuma zorgt voor een mooie gele kleur en het komijnzaad en korianderzaad geven een rijke smaak af. Ik vind het zelf heel lekker om hele specerijen te gebruiken voor de koriander en komijn, maar als je dat niet in huis hebt, kun je ook de gemalen varianten gebruiken. Het citroensap geeft een frisse toets aan het geheel en de cashewnoten vullen de smaak van de geroosterde bloemkool mooi aan. Een perfect bijgerecht dus, ideaal om met een lekkere curry te serveren die uit zichzelf niet zoveel groenten bevat, zoals de vindaloo of madras curry. Terwijl de bloemkool in de oven zit, kun jij dan mooi de rest van de maaltijd bereiden of even lekker op de bank uitrusten van een lange dag.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verwijder de bladeren en harde kern van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine roosjes.

Doe de bloemkoolroosjes in een pan met heet water en kook 2 minuten voor. Giet het water af en laat de bloemkoolroosjes droog stomen, of dep ze met een keukenpapiertje een beetje droog.

Maak een marinade van het komijnzaad, koriander, chilipoeder, kurkuma, zout en de olie. Hussel de marinade met de bloemkoolroosjes en zorg dat de marinade goed verdeeld is.

Bak de bloemkoolroosjes 25-30 minuten op de bakplaat in de oven tot ze een klein beetje bruin en gaar zijn (maar nog wel knapperig). Als de bloemkoolroosjes te donker dreigen te worden, kun je ze evt. afdekken met een beetje aluminiumfolie.

Knijp het citroensap uit over de bloemkoolroosjes. Garneer met een handje cashewnoten.

2 reacties op “Geroosterde bloemkool met komijn en koriander

  1. Jessica

    Waarom kook je de bloemkool eerst? Dan gaan er toch vitamines verloren? Ik rooster bloemkool en broccoli vaker in de oven, zonder voor te koken. Dat ga ik bij dit recept ook proberen. Klinkt namelijk erg lekker!

  2. Hoi Jessica, ik kook de bloemkool eerst, zodat deze net iets minder hard de oven ingaat. Ik vind dat zelf lekkerder. Wat betreft vitamines die verloren gaan, ik ben geen expert, maar wat ik altijd begrepen heb, is dat dat vooral gebeurd als je de groenten te lang kookt. Kort koken is volgens mij geen probleem. Maar je kunt ze ook direct de oven in doen hoor. Zijn ze extra knapperig, is ook lekker 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip