Met de ingrediënten in een Marokkaanse tajine kun je oneindig variëren. Met alle soorten groenten, fruit, vis en vlees is een lekker tajine gerecht te maken. Al eerder deelde ik deze fantastische tajine met vis, een tajine met kip & olijven en eentje met lamsvlees, wortel en courgette. Wat al deze tajines met elkaar gemeen hebben, is dat ze op smaak gebracht worden met een Marokkaans kruidenmengsel, vaak bestaande uit verse peterselie en/of koriander, gember, kurkuma, komijn, paprikapoeder en soms ook kaneel, ras-el-hanout of saffraan. En natuurlijk is de wijze van bereiding bij alle tajines gelijk, op laag vuur in een tajine of stoofpan. De ingrediënten krijgen dan de tijd om rustig te garen en alle smaken op te nemen. Ik krijg er al gelijk weer zin in.
Vandaag gaan we voor een volledig vegetarische variant. Ook met enkel groenten maak je namelijk een heerlijk tajinegerecht. Ik heb vandaag ui, aardappel, wortel, courgette en tomaten aan mijn tajine toegevoegd. Maar je zou ook eens kunnen denken aan koolraap, meiknol, aubergine of flespompoen. Ik maak de groentetajine af met groene olijven en ingelegde citroen. Zo krijgt het gerecht nog een extra smaakboost mee. Ingelegde citroenen koop je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Je kunt ze ook zelf maken, misschien dat ik daar ook nog wel eens een recept voor deel (tot die tijd: gebruik google ;). Olijven vind ik zelf erg lekker en passen perfect in dit gerecht. Ik kan me nog herinneren dat we in Marokko waren en dat je daar de heerlijkste olijven voor weinig geld kon kopen. Dus wij kochten een kilo olijven die we met z’n tweeën opaten. Ik kon toen geen olijven meer zien! Maar gelukkig kan ik ze nu weer waarderen :). Maak het gerecht eventueel af met een handvol geroosterde amandelen (staat mooi) en geniet van deze gezonde groentetajine.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 ui
- 1 grote aardappel
- 1 wortel
- 1 courgette
- 2 tomaten
- half bosje verse peterselie
- half bosje verse koriander
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 2 tl paprikapoeder
- scheut olijfolie
- rode peper
- schil van een ingelegde citroen
- 20 groene olijven
- opt. handje amandelen
Wat ga je doen
Pel de ui en snijd in halve ringen. Schil de aardappel en wortel en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd ook de courgette en tomaten in plakjes.
Hak de knoflook, peterselie en koriander fijn. Meng met de gember, kurkuma, komijn, paprikapoeder, peper, zout en een scheut olijfolie. Meng de helft van de marinade met de ui, wortel en aardappel. Meng de andere helft met de courgette en tomaat.
Verhit een beetje olie in een tajine of braadpan. Voeg de ui, aardappel en wortel toe en bak 5 minuten aan. Leg hierop vervolgens de plakjes courgette en tomaat. In een tajine kun je dit ‘opbouwen’, in een braadpan wordt alles waarschijnlijk wat meer door elkaar geroerd, ook dat is prima. Laat op laag vuur (met warmteverdeler als je een tajine gebruikt) 30-45 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. Houd in de gaten of het niet aanbrandt, als dit dreigt te gebeuren, voeg je wat extra water toe. In een goed afgesloten tajine is dit meestal niet nodig, omdat ook de groenten vocht loslaten.
Snijd de rode peper in ringetjes en hak de schil van de ingelegde citroen fijn. Voeg 5 minuten voor het einde aan de groentetajine toe, samen met de olijven.
Garneer de groentetajine eventueel met een handje geroosterde amandelen en serveer met (Marokkaans) brood, couscous of rijst.