Rugelach

Joods/Israëlisch - koekje - bereidingstijd: 30 min. + min 2 uur rusten + 25 min. oventijd

Rugelach is een typische Joodse zoetigheid, gemaakt van een deeg met bloem, boter en roomkaas en gevuld met bijvoorbeeld jam of chocolade. Het houdt ergens het midden tussen een koekje, broodje en croissantje. Rugelach is heerlijk bij een kopje thee of koffie of als onderdeel van een uitgebreide lunch. Ik maakte mijn rugelach met 2 verschillende vullingen, eentje met abrikozenjam en pecannoten en eentje met chocolade. Als je liever één vulling gebruikt, verdubbel dan gewoon de hoeveelheden van deze vulling. Deze hapjes kun je ook goed invriezen, maak dus in een keer een hele batch en vries in wat je niet opkrijgt. Hoewel, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je de dit niet in 1 keer op eet. Daar is het gewoon te lekker voor.

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks

Rugelach 2

  • 150 gram bloem
  • 100 gram koude boter
  • 100 gram koude roomkaas

Voor de abrikozen-pecanvulling

  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 0,5 tl kaneel
  • ongeveer 1,5 el abrikozenjam
  • handje pecannoten

Voor de chocoladevulling

  • 30 gram pure chocolade
  • 25 gram witte basterdsuiker

Topping

  • 1 ei

Wat ga je doen

Meng de bloem en boter in een keukenmachine of met een mixer tot een kruimelig deeg. Voeg de roomkaas toe en mix verder totdat er een deegbal ontstaat. Stop dan gelijk met mixen. Wikkel de deegbol in vershoudfolie en leg minimaal 2 uur in de koelkast, een hele nacht mag ook.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in 2 bollen van gelijke grootte. Rol beide bollen met een deegroller uit tot een dunne cirkel (ongeveer ter grootte van een taart).

Voor de pecan-abrikozenvulling meng je de basterdsuiker met de kaneel. Hak de pecannoten fijn en voeg ze aan de suiker toe.

Bestrijk een cirkel met de abrikozenjam en verdeel het suiker-pecanmengsel hierover. Kijk een beetje hoe het uitkomt, en voeg eventueel iets meer of minder suiker of jam toe (naar smaak). Snijd uit deze cirkel van deeg ongeveer 10 kleine driehoekjes, als een soort ‘taartpunten’. Rol elk driehoekje op van de brede kant tot de smalle punt. Leg op de bakplaat met het puntje naar beneden.

Voor de chocoladevulling smelt je de chocolade au bain marie of in de magnetron. Meng met de suiker. Verdeel het chocolade-suiker mengsel over de andere cirkel. Snijd ook hier ongeveer 10 kleine driehoekjes uit, en rol op dezelfde manier als hierboven beschreven de driehoekjes op.

Klop het ei los in een klein kommetje. Bestrijk de rugelach met het geklopte ei. Eventueel kun je er nog wat suiker over strooien.

Bak de rugelach in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Je kunt ze goed afgesloten 1 week bewaren, of invriezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip