Ongeveer een jaar geleden maakte ik voor het eerst pad Thai, hét gerecht van Thailand. Het was toen ook de bedoeling om dit voor de blog te maken, maar ik was niet tevreden over de smaak. Ik wilde proberen om tofu in de pad Thai te verwerken. Elke keer als ik tofu bereid, loopt het uit op een mislukking. Zo ook die keer. Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik het gewoon niet lekker vindt. Onlangs ging ik opnieuw aan de slag met pad Thai, maar dan een versie zónder tofu. Ik werd niet teleurgesteld. Wat een feestje voor je smaakpapillen is deze pad Thai! Evengoed een vegetarische versie, maar dan met een hele hoop groente. Ik gebruik peultjes, paprika, bosui en taugé, maar dit kun je ook inwisselen voor andere groenten die je lekker vindt.
De pad thai krijgt zijn heerlijke smaak door alle Thaise smaakmakers die je aan het gerecht toevoegt: verse gember, knoflook, rode peper, vissaus, sojasaus, tamarinde, palmsuiker en limoen. Zo ontstaat die volmaakte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig die de Thaise keuken kenmerkt. Ik kan dit gerecht elke week wel eten. Bovendien is het niet alleen lekker, maar ook een feestje op je bord. Hoe kleurrijk en vrolijk ziet deze schaal eruit! Gezond eten is echt niet saai. Ook niet moeilijk trouwens, want dit gerecht staat in een half uurtje op tafel. Wil je vegan eten, dan kun je dit gerecht heel makkelijk vegan maken door de eieren eruit te laten. Dan heb je nog steeds een onwijs smaakvol gerecht op tafel staan.
Ingrediënten voor
personen- 150 gram rijstnoedels
- 3 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 200 gram peultjes (sugarsnaps kan ook)
- 1 paprika
- 3 bosuitjes
- 100 gram taugé
- 2 eieren
- 2 el vissaus (voor vegetarisch: gebruik vegetarische 'vissaus' of wat extra sojasaus)
- 2 el sojasaus
- 1 tl tamarinde (of wat extra limoensap)
- 1 el palmsuiker (of basterdsuiker)
- 0,5 bosje verse koriander
- 1 handje pinda's
- 1 limoen
Wat ga je doen
Begin met het snijden van alle groenten. Schil de gember en hak fijn. Hak ook de knoflook en rode peper fijn. Verwijder de uiteinden van de peultjes. Snijd de paprika in blokjes en de bosui in ringetjes. Hak de koriander grof. Klop de eieren in een kommetje los.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal maar heel kort).
Verhit een beetje olie in een wok op hoog vuur. Als de wok goed heet is, voeg je de knoflook, rode peper en gember toe. Roerbak ongeveer 20 seconden en voeg dan de peultjes, paprika en bosui toe. Roerbak 3-4 minuten. Voeg vervolgens ook de eieren toe en roer goed, zodat ze in kleine stukjes door de groente komen. Voeg daarna gelijk de vissaus, sojasaus, tamarinde en palmsuiker toe. Nu mogen ook de noedels en de taugé in de wok. Roerbak nog 1-2 minuten. Proef of je de pad Thai zo lekker vindt, voeg eventueel nog wat vissaus (zouter), tamarinde (zuurder) of palmsuiker (zoeter) toe naar smaak.
Maak de pad thai af met de gehakte verse koriander, een handje pinda’s en een in vieren gesneden limoen. Serveer direct.
Gisteren meteen geprobeerd! Erg lekker! Wel van alle smaakmakers dubbele hoeveelheden gedaan (soja, vissaus, limoen, suiker) voor t goed op smaak was.
Hoi Robbert, leuk om te horen dat je het gelijk geprobeerd hebt! Hoeveel je van vissaus/sojasaus etc. toevoegt is ook echt heel persoonlijk. Mensen die (bijna) nooit Aziatisch eten vinden dit waarschijnlijk al hoog op smaak, anderen voegen juist graag wat meer toe. Experimenteer vooral daarmee 🙂
Laatst ook een soort gelijk recept gemaakt, maar als vleesvervanger “ pulled oats” gebruikt, perfect veel beter dan tofu. Moet je ook maar eens proberen, het is een vrij nieuw product.
Grtjz Jan