Snel succes: Mexicaanse bonenburgers

Mexicaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Wat vind jij van bonen? Ik vond ze lange tijd vrij suf en smakeloos en een potje kon dan ook gerust maandenlang in de kast staan. Als kind aten wij thuis vrijwel nooit een gerecht met bonen, alleen heel af en toe werd er chili con carne met bruine bonen op tafel gezet. Wat gruwelde ik daarvan! Inmiddels in chili sin carne (zonder vlees dus) een van mijn favoriete gerechten. En zeker de laatste maanden zijn de bonen haast niet meer aan te slepen hier in huis! Wij eten heel weinig vlees meer en ik maak daarom vaak gebruik van peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, kidneybonen, witte bonen en black eyed bonen. Ik heb ontdekt dat je bonen gewoon goed op smaak moet brengen, dan smaken ze heerlijk. Net als een stukje kipfilet trouwens, daar is los ook niet veel aan.

Ik had al regelmatig zelf burgers gemaakt, zoals deze Thaise kipburgers, maar nog nooit zelf een vegetarische burger gemaakt. Het recept voor deze Mexicaanse bonenburgers ging daardoor ook niet in één keer goed. Ik voegde uit gewoonte een eitje toe aan het bonenmengsel, net als ik bij burgers met vlees altijd doe. Dat werd echter een grote plakbende, en dat had ik ook wel kunnen bedenken, want bonen zijn natuurlijk vrij vochtig. Poging 2 ging een stuk beter en het resultaat mocht er zeker zijn, want de burgers zijn heerlijk van smaak door de chipotle, komijn, oregano en cacao.

De kidneybonenburger is uit zichzelf al heerlijk, maar wanneer je hem combineert met guacamole, tomatensalsa en chipotlemayo is het true heaven op je bord. Wij hebben enorm zitten smullen van dit gerecht. Qua structuur en smaak is het heel anders dan een burger met vlees, maar echt niet minder lekker. Wij gaan ze nog veel vaker eten.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Pel de ui en de knoflooktenen. Maal ze fijn in de keukenmachine. Laat de kidneybonen goed uitlekken en doe ze bij de ui en knoflook in de keukenmachine, samen met de chipotle, komijnpoeder, oregano, cacaopoeder, bloem, peper en zout. Mix alles in de keukenmachine tot het goed gemengd is.

Vorm met je hand 3 (of een ander aantal) burgers van het mengsel. Het mengsel mag een beetje plakkerig zijn, maar als het zo plakkerig is dat het vormen van de burgers niet goed lukt, voeg dan nog wat extra bloem toe.

Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan. Leg de bonenburgers hier voorzichtig in. Laat op middellaag vuur ongeveer 10 minuten bakken tot de onderzijde mooi bruin is en de burger stevig genoeg om hem om te keren. Keer de burger voorzichtig om en laat dan ook de andere kant nog ongeveer 10 minuten bakken.

Maak ondertussen de guacamole door de avocado fijn te prakken en te mengen met het limoensap, een snufje komijnpoeder, peper en zout. Maak vervolgens ook de salsa. Snijd hiervoor de tomaat en rode ui in hele kleine stukjes. Hak de koriander fijn. Meng alles door elkaar en voeg ook het limoensap toe. Maak tot slot de chipotlemayo, meng hiervoor de chipotle (of het gerookt paprikapoeder) met de mayonaise.

Besmeer de onderste helft van het broodje met de chipotlemayo. Leg hierop de bonenburger en maak af met de guacamole en salsa.

Lekker met (zoete aardappel) frietjes of een salade.

Tips

  • dit recept is voor 3 personen, heb je zin in een flink grote burger dan kun je er ook met 2 personen van eten.
  • wil je dat dit recept vegan is, gebruik dan een vegan mayonaise.
  • wanneer je bonen uit een blikje of potje gebruikt, let er dan op dat je het uitgelekte gewicht als hoeveelheid neemt. Er zit vaak veel vocht bij. Voor dit recept gebruik ik 225 gram kidneybonen, ik kocht daarvoor een potje van 380 gram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip