Snel succes: Kisir – Turkse salade met bulgur en tomaten

Turks - hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min.

Ik ben opgegroeid met voornamelijk aardappelen, vlees en groente. Later kwam daar voorzichtig ook spaghetti/macaroni en rijst met een sausje bij. Weer wat later deden de Mexicaanse tortilla’s hun intrede. Maar zeker tot mijn 16e had ik geen idee van het bestaan van bijvoorbeeld couscous, parelgort, quinoa, freekeh, polenta of bulgur. Met die laatste gaan we vandaag aan de slag. Bulgur is een Turks graanproduct gemaakt van tarwe. De tarwekorrels worden gestoomd, gedroogd en daarna gebroken. Het is een hele gezonde graansoort, waar je de heerlijkste gerechten mee kunt maken.  Beroemde gerechten met bulgur zijn onder andere kibbeh, tabbouleh en kisir.

Kisir is een Turkse salade van eigenlijk maar een paar simpele ingrediënten. De bulgur wordt gecombineerd met tomatenpuree, peperpuree (of iets anders pittigs), granaatappelmelasse, ui en tomaten. Dat geeft een frisse salade met een enorme smaakboost door de peper en granaatappelmelasse. Ik voeg aan mijn versie ook nog citroensap, peterselie en rode paprika toe.  Je zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld knoflook, komkommer of blaadjes sla. Het is maar net wat jij lekker vindt, maar zorg in elk geval dat de basis goed is. Deze salade tover je in 20 minuten al op tafel en in combinatie met bijvoorbeeld wat kip, (lams)worstjes of een vegetarisch worstje heb je een makkelijke, gezonde en bovenal verrukkelijke maaltijd! 

Ingrediënten voor 2 personen

Bulgursalade

 

  • 200 gram bulgur
  • 1 rode ui
  • 2 bosuitjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 el peperpuree of 1 tl pul biber/chilipoeder (of naar smaak)
  • 2 el granaatappelmelasse (evt. te vervangen door extra citroensap)
  • half bosje verse peterselie
  • sap van 1/2 citroen
  • 5 tomaten
  • 1/2 rode paprika

Wat ga je doen

Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper de rode ui en snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd de tomaten en paprika in blokjes. Hak de peterselie fijn.

Meng de tomatenpuree, granaatappelmelasse, citroensap en peperpuree/pul biber door de bulgur. Voeg ook wat peper en zout toe. Roer de tomaten, paprika, rode ui en peterselie ook door de salade en strooi er tot slot de bosuitjes over heen.

Lekker met (vegetarische) worstjes of mijn kipspiesjes in yoghurt-saffraansaus.

4 reacties op “Snel succes: Kisir – Turkse salade met bulgur en tomaten

  1. Marleen

    Zo heerlijk deze Turkse salade…….. denk je dat het ingevroren kan worden?

  2. Matilda

    Hoi, kisir wordt traditioneel gemaakt met fijne bulgur, dus niet met de gewone variant die je eerst apart kookt. Net als couscous voeg je bij de fijne bulgur de juiste hoeveelheid kokend heet water toe en dekt het vervolgens af. Daarna voeg je alle ingrediënten toe. Er bestaat ook een versie waarbij je de gesnipperde ui eerst (eventueel met knoflook) in een pan met wat olie bakt, daar doe je dan een paar minuten de tomatenpuree bij (even kort laten pruttelen) en daarna bij de bulgur voegt (lekkerder, vind ik). Naast peterselie wordt er vaak ook dille en een beetje munt gebruikt en bijna altijd zit er ook komijnpoeder bij de gebruikte kruiden (maakt een groot verschil!).

  3. Matilda

    O en de bosuitjes worden natuurlijk wél rauw toegevoegd (ik had het over de gewone ui die je er dus ook bij kunt voegen, naast de bosuitjes).

    Probeer ook eens gevulde wijnbladeren (zeytinyağlı yaprak sarması) of gevulde artisjokken (enginar dolması)!

    Leuke blog!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip