Snel succes: Moqueca – Braziliaanse visstoofpot

Braziliaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Mijn ideeën voor nieuwe recepten haal ik overal vandaan. Ik struin het internet af, lees kooktijdschriften en kookboeken en wordt geïnspireerd door alles wat ik om me heen zie. In de kast stond nog een klein boekje ‘werelds koken’ dat is uitgegeven door de hulporganisatie Kerk in Actie. Als ik door zo’n boekje blader ontdek ik weer nieuwe wereldrecepten waar ik mee aan de slag wil. Zo ook deze Moqueca, een Braziliaans visstoofpotje. Het recept vond ik niet helemaal goed uitgewerkt, dus ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Moqueca wordt traditioneel gemaakt in een pan van klei, maar ook in een wok of hapjespan gaat het uitstekend. Met dit recept zet je in een handomdraai een lekker en gezond gerecht op tafel!

Ingrediënten voor 2 personen

– 300 gram kabeljauw of andere stevige witvis
– 10 gamba’s of grote garnalen
– 1 limoen
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 bosuitjes
– 1 rode paprika
– 2 grote tomaten
– blikje tomatenpuree
– laurierblad
– 200 ml kokosmelk
– tabasco naar smaak
– verse koriander

Wat ga je doen

Rasp de schil van de limoen met een fijne rasp en houdt apart.

Snijd de kabeljauw in stukken van ongeveer 2×2 cm. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met het limoensap.
Hak eventueel de koppen van de gamba’s.

Snijd de ui, bosui, paprika en tomaten in grove stukken van ongeveer 2 cm. Hak de knoflook fijn.

Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui gaat glanzen. Voeg dan de paprika, tomaten, bosui en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee.

Schenk de kokosmelk en ongeveer 100 ml water erbij en voeg ook de limoenrasp, kabeljauw, gamba’s en het laurierblad toe. Breng op smaak met peper en zout en laat dan ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg tabasco naar smaak toe en bestrooi met verse koriander.

Lekker met witte rijst.

Moqueca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip