Snel succes: Turkse pizza (lahmacun)

Turks - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 10 min. oventijd

Een echte klassieker die op een blog vol wereldgerechten niet mag ontbreken, is natuurlijk de Turkse pizza, ook wel Lahmacun genoemd. Ik denk dat bijna iedereen dit weleens gekocht heeft bij een Turks winkeltje, maar wist je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Voor de foodblogswap van deze maand, mocht ik een recept uitkiezen van de blog van Elke Hap. De blogger achter deze leuke blog is Elke (hoe kan het anders met zo’n naam ;). Zij maakt vooral veel onwijs lekkere bakrecepten, maar je vindt op haar blog ook makkelijke maaltijden voor elke dag. Zo ook het recept voor deze Turkse pizza, al gebruik ik een aangepaste vorm. Ik meng de ui, paprika en tomaat namelijk door het gehakt (in plaats van het erbij te serveren), omdat dit volgens mij dichter bij de authentieke Turkse Lahmacun komt. En daar ben ik natuurlijk altijd naar op zoek 🙂 Toch doe ik in dit recept ook iets dat niet helemaal authentiek is: ik gebruik namelijk kant-en-klare tortillawraps. Een ‘echte’ Turkse pizza maak je met zelfgemaakt deeg, maar dat is veel meer werk. Met een tortillawrap krijg je nog steeds een heerlijk resultaat en bovendien is je Turkse pizza dan in 15 minuten gemaakt!

Het dilemma bij het bereiden van Turkse pizza’s is de manier waarop je ze afbakt. De Turken gebruiken hier een speciaal grillijzer voor. Dat heb ik niet, dus probeerde ik het in de pan. Het grote nadeel hiervan is dat de onderkant snel aanbrandt, terwijl de bovenkant dan nog niet echt gaar is. Bereiden in de oven gaat een stuk beter voor de garing, echter krijg je dan wel een beetje een krokante bodem en de originele versie is juist wat zachter. Maar al met al vind ik dat je in de oven het lekkerste resultaat krijgt, en het is ook nog eens de makkelijkste optie. Geniet ervan! Oh ja, deze Turkse  pizza’s zijn trouwens helemaal niet ongezond. Een prima avondmaaltijd dus.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Snijd de ui, paprika en tomaten grof en mix samen met de peterselie en knoflook in een keukenmachine fijn. Je kunt het natuurlijk ook met de hand heel fijn snijden.

Meng dit met het gehakt, tomatenpuree, venkelzaad, paprikapoeder en komijn tot alles helemaal gemengd is. Breng op smaak met peper en zout.

Bestrijk de tortilla’s met het gehaktmengsel. Bak de Turkse pizza’s zo’n 8-10 minuten in de oven tot het gehakt helemaal gaar is.

Maak ondertussen de sla aan met de helft van het citroensap, een beetje olijfolie en wat peper en zout. Meng de Griekse yoghurt met de harissa, knoflook en de rest van het citroensap.

Serveer de Turkse pizza met de sla en een dot yoghurt.

6 reacties op “Snel succes: Turkse pizza (lahmacun)

  1. Linda

    Hai hai, ik moet zeggen dat deze Turkse pizza echt boven verwachting lekker was. Matthias vond het ook super. Die ga ik zeker vaker maken. Ook handig te maken voor groepen enzo.

  2. Liselotte

    Bij ons was het ook erg lekker. Hebben het in de oven gebakken, de onderkant lekker knapperig en boven een beetje nat bij het gehakt mengsel. Heb je daar een tip voor?

    1. Hoi Liselotte, leuk dat je met het recept aan de slag bent gegaan! Wat je kunt doen om de bovenkant wat minder nat te krijgen, is wat extra bovenwarmte gebruiken of zet de Turkse pizza iets hoger in de oven. Je zou ook de zaadlijsten uit de tomaten kunnen halen voordat je ze gebruikt, dan is het gehaktmengsel van zichzelf al iets minder nat. Succes! Groetjes Elianne

  3. Sandra

    Lekker! Ik heb wel het gehaktmengsel eerst even gekookt voor de zekerheid, ik dacht dat het anders misschien nog wat rauw zou zijn. Leuk om dit zelf te maken, voelt weer een stuk gezonder dan van de döner/kebab zaak 😀

    1. Leuk! Ja je kunt het voorkoken, maar het is niet nodig. Zeker als je het gerecht in de oven bereidt, wordt het gehakt heel makkelijk gaar. En inderdaad, dit recept is sowieso een stuk gezonder! En zo kun je er dus vaker van genieten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip