Thaise rode curry (+vega optie)

Thais - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Op verzoek van Renko ben ik aan de slag gegaan met een goed basisrecept voor Thaise rode curry. Dit was altijd zijn lievelingsgerecht en het is 1 van de 4 gerechten die hij zelfstandig weet te bereiden zonder hulp van internet. En daarom vond hij dat dit gerecht niet op mijn blog mocht ontbreken. Ik ben aan de slag gegaan en ben heel tevreden over het eindresultaat. Een lekkere curry, in een half uurtje op tafel en dus ideaal voor doordeweekse dagen. Je kunt met deze curry eigenlijk alle kanten op. Ik maak de curry met biefstuk, maar je kunt ook kip of kikkererwten nemen. Ik voeg aan de curry bamboescheuten, aubergine en cherrytomaatjes toe, maar je kunt eigenlijk bijna alle groenten wel gebruik. Courgette, broccoli of pompoen zouden ook perfect in deze curry passen. De groente die de langste garing nodig heeft, voeg je als eerste toe en zo verder. Aubergine, pompoen en broccoli hebben bijvoorbeeld een veel langere garing nodig dan courgette en tomaatjes. Groenten uit blik zoals babymais of bamboescheuten hebben helemaal geen garing nodig en hoeven alleen maar opgewarmd te komen. Je komt er wel uit denk ik he? Gewoon een beetje je gezonde verstand gebruiken! 

Ingrediënten voor 2 personen

Rode curry 2

  • 1 el rode currypasta (of naar smaak meer/minder)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el vissaus
  • 1 tl suiker
  • 1 el sojasaus
  • evt. 5 limoenblaadjes
  • 200 gram biefstuk (of kip)
  • blikje bamboescheuten (of babymais)
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 aubergine
  • verse koriander

Wat ga je doen

Verhit een beetje olie in een braadpan. Bak hierin zachtjes de rode curry pasta aan tot deze begint te geuren. Voeg dan de kokosmelk, vissaus, suiker, sojausaus en limoenblaadjes toe. Laat op laag vuur zachtjes opstaan.

Snijd ondertussen de aubergine in reepjes van ongeveer 3×1 cm. Voeg deze aan de curry toe en zorg dat de aubergine goed bedekt is door de saus. Laat pruttelen tot de aubergine mooi zacht is.

Verhit een beetje olie of boter (of een combinatie) in een koekenpan. Bak hierin op middelhoog vuur de biefstuk aan elke zijde ongeveer 2,5 minuut. Als je kip gebruikt, geldt een langere baktijd. Haal de biefstuk dan uit de pan, leg op een bordje en dek af met aluminiumfolie. Laat rusten.

Halveer de cherrytomaatjes. Voeg de cherrytomaatjes en bamboescheuten (of babymais) aan de curry toe als de aubergine mooi zacht is. Snijd ondertussen de biefstuk dwars op de draad in mooie dunne plakjes. Voeg deze vervolgens aan de curry toe. Als je de biefstuk nog iets meer doorbakken wilt hebben, laat je hem nog heel even met de saus mee sudderen. Haal anders direct de curry van het vuur. Verwijder de limoenblaadjes en strooi de verse koriander over de rode curry.

Serveer met rijst.

Tips

Je kunt deze curry ook heel goed vegetarisch/vegan eten. Vervang het vlees dan door kikkererwten. Vervang de vissaus door zoute sojasaus.

2 reacties op “Thaise rode curry (+vega optie)

  1. Danny

    Leuk recept ! Vraagje: Waar heb je die leuke warmhoud potjes gevonden?

    1. Dankjewel! Die leuke potjes waren een aardige zoektocht 😉 Uiteindelijk vond mijn man ze tijdens een vakantie in Keulen bij een toko volgens mij.. (PS sorry voor de late reactie, ik had je bericht even over het hoofd gezien!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip