Thaise groene curry met kip (+vega optie)

Thais - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Er is iets nieuws in het wereldgerechten assortiment van KNORR gekomen. En wel de wereldspecials, een soort luxe variant van de gewone wereldgerechten. De verpakking ziet er fancy uit en volgens mij wil KNORR met deze lijn een authentieke indruk creëren. Maar we kunnen allemaal natuurlijk wel raden dat ze dat helaas weer niet gelukt is. Want als het hoofdingrediënt van je kruidenmix en currypasta suiker is, dan weet je dat er iets niet klopt. En als het 2e en 3e ingrediënt dan kaliumchloride (=kaliumzout) en zout zijn, dan weet je dat het echt mis is. Gelukkig kunnen we ook deze ‘wereldspecial’ weer heel makkelijk zelf maken! En dat kan ook nog eens stukken goedkoper. Want om nou €3,19 (prijs AH) te betalen voor een zakje rijst, wat gedroogde pepers en een currypasta die voornamelijk uit suiker en zout bestaat, tja, dan weet je dat je vooral voor de marketing betaald.

Thaise groene curry is een gerecht dat hier erg vaak op tafel staat. Wij zijn er echt dol op en ik vind het ideaal voor drukke dagen, omdat het zo makkelijk te maken is. Ik maak curry’s met kip, vis of groenten en alles vinden we even lekker. Een goede groene curry staat of valt met de currypasta. Hier vind je een recept om zelf currypasta te maken, maar als je dat net iets teveel gedoe vindt, kun je prima een kant-en-klare currypasta van goede kwaliteit gebruiken. Zelf heb ik altijd de groene currypasta van het merk Mae Ploy, deze vind je bij de toko. En hier zit geen korreltje suiker in. Wél de ingrediënten die in een Thaise curry horen: groene chilipepers, citroengras, knoflook, garnalenpasta, galanga, koriander, komijn, kurkuma en peper. Voor zo’n pot betaal je ongeveer 3 euro en daar kun je wel 20x mee koken. Een goed (maar duurder) alternatief uit de supermarkt vind ik de groene currypasta van Fair Trade.

Je kunt de Thaise groene curry eigenlijk vullen met alle ingrediënten die je zelf lekker vindt. Deze keer koos ik grotendeels voor dezelfde ingrediënten als KNORR, namelijk kip (ik gebruikte de kipstukjes van de Vegetarische slager, zie tips onderaan voor vega opties), sperziebonen en rode paprika. Omdat wij van veel groenten houden, voegde ik ook nog een bakje cherrytomaatjes toe. Ik vind cherrytomaatjes in een curry echt fantastisch smaken, omdat ze een beetje extra frisheid geven. Natuurlijk gaat er verder kokosmelk in de curry en ik gebruik ook nog vissaus en limoensap om de Thaise smaken te benadrukken. Dan krijg je bij elkaar echt een heerlijk feestmaal, dat bomvol Thaise smaken zit. En oh ja, had ik al gezegd dat ook deze maaltijd natuurlijk weer binnen 30 minuten op tafel staat? 

Ingrediënten voor 2-3 personen

Groene curry Knorr 2

  • 75 gram rijst per persoon
  • 300 gram sperziebonen
  • 1-2 el groene currypasta (gebruik eerst 1 eetlepel en voeg evt. later nog extra toe als je het pittiger wilt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kipfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 el vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 400 ml kokosmelk
  • evt. 250 gram cherrytomaatjes
  • evt. verse koriander

Wat ga je doen

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de puntjes van de sperziebonen en halveer ze. Kook ze ca. 5 minuten tot ze beetgaar zijn, ze mogen dan dus nog een bite hebben.

Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes en de paprika in halve reepjes. Hak de knoflook fijn. Halveer de cherrytomaatjes (als je die gebruikt).

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en bak hierin de currypasta en knoflook tot de geuren vrijkomen. Voeg de kipfilet toe en bak tot de kip rondom bruin is (hoeft nog niet gaar vanbinnen). Voeg de rode paprikareepjes toe en bak even mee. Voeg kokosmelk, vissaus en limoensap toe. Voeg ook de sperziebonen en eventueel de cherrytomaatjes toe. Laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot alle groenten de gewenste garing hebben. Laat afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, de groenten iets korter of iets langer meepruttelen.

Serveer de Thaise groene curry met kip met rijst en bestrooi eventueel met wat verse koriander.

Tips

Je kunt deze curry ook heerlijk vegetarisch klaarmaken. Vervang de kip door vegetarische kipstuckjes (Vegetarische slager) of voeg tegelijk met de groenten 200 gram kikkererwten toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip