Thaise gestoomde viscurry

Thais - hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + min 15 min. marineren.

Toen wij zo’n 1,5 jaar geleden trouwden, kregen we van mijn broertje een grote Aziatische stoompan cadeau. Ik wist eerst niet zo goed wat ik er mee moest, en ging daarom op zoek naar lekkere gestoomde recepten. Ik stuitte op het Thaise Hor Mok of Ho Mok Pla, een Thaise gestoomde viscurry. Sindsdien is het een van mijn favoriete recepten en maak ik het regelmatig. Ik hou van de zachte vis in combinatie met de pittige curry en romige kokosmelk. Oorspronkelijk wordt deze curry in een bakje van bananenblad bereid, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dat nooit doe, behalve toen ik dit gerecht voor de blog op de foto wilde zetten 😉 Want fotogeniek is het natuurlijk wel. Als je toevallig nog bananenblad in de vriezer hebt liggen, kun je eens proberen om hier kleine bakjes van te maken. Maar je kunt het gerecht ook in z’n geheel in een stoommandje bereiden. De smaak is er niet minder om! 

Ingrediënten voor 2 personen

Gestoomde Viscurry 2

  • 1,5 el groene of gele currypasta
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 ei
  • 1 el vissaus
  • 1 tl suiker
  • 250 gram stevige witte vis zoals kabeljauw of heilbot
  • 1 chinese kool
  • evt. beetje maizena
  • verse koriander

Extra nodig:

  • stoommandje

Wat ga je doen

Snijd de vis in blokjes. Meng de currypasta, ei, vissaus en suiker met 100 ml kokosmelk door elkaar.  Laat de vis hier minimaal 15 minuten in marineren, maar langer is beter.

Verhit de pan met water of rijstkoker waarboven je gaat stomen.

Snijd de chinese kool in reepjes. Leg de kool in het stoommandje en stoom een paar minuten tot de kool iets geslonken is. Leg de vis en marinade hierop. Laat nog 5-10 minuten stomen tot de vis goed gaar is.

De overige 150 ml kokosmelk gaat als laatste over de curry. Wanneer je erg dunne kokosmelk hebt, maak dan een papje van een beetje kokosmelk met maizena. Verwarm de rest van de kokosmelk in een pannetje en voeg het maizenapapje toe. Wacht tot de kokosmelk door de maizena iets gaat indikken. Wanneer je kokosmelk vrij dik is, kun je deze stap overslaan. Giet dan de kokosmelk direct over de vis.

Garneer de gestoomde viscurry met verse koriander en serveer direct.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip