Madras curry met lamsvlees

Indiaas – hoofdgerecht – bereidingstijd: 40 min. + 2 uur stoven

Ik ben al jaren fan van Indiase curry’s en ik heb al veel verschillende recepten uitgeprobeerd, telkens op zoek naar de authentieke Indiase smaak. Sinds kort ben ik in het bezit van het kookboek ’50 curries uit India’ van Camellia Panjabi. Het is al een oud kookboek, uit 1994, maar wow! wat een heerlijke recepten staan er in dit boekje! Vandaag deel ik het recept van Camellia voor madras curry met jullie. De curry is vernoemd naar de stad Madras (Chennai) in het zuiden van India, dat bekend staat om zijn pittige eten. Het bizarre is overigens dat de Madras curry zoals die hier vaak in restaurants geserveerd wordt, in India helemaal niet te vinden is. Dit recept is wél afkomstig uit het kustgebied rond Madras. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan, omdat verse kokos hier moeilijk verkrijgbaar is, gebruik ik kokosmelk uit blik. In het originele recept worden 2 kaneelblaadjes gebruikt, maar omdat ik die niet had laat ik ze weg. Al met al krijg je een fantastische curry, die je zeker eens moet proberen! Liever makkelijk en snel klaar? Hier vind je een versie met kip die in 30 minuten op tafel staat.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 60 gram geraspte kokos
  • 10 gedroogde chilipepers
  • een klein stukje verse gember, geschild
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 tl paprikapoeder
  • 3 tl gemalen koriander
  • 4 peperkorrels (of even flink malen met de pepermolen)
  • 2 kaneelstokjes van 5 cm groot (of 1 el gemalen kaneel)
  • 6 kruidnagels
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • 2 grote uien
  • 800 gram lamsstoofvlees (mag met bot)
  • 3 tomaten
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)

Extra nodig

  • keukenmachine of vijzel

Wat ga je doen

Snijd het lamsstoofvlees in blokjes en de tomaten en uien fijn.

Maal of stamp de kokos met de chilipepers, gember, knoflook, alle specerijen en een klein beetje water tot een homogene puree.

Verhit een beetje olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de uien onder veelvuldig omroeren bruin. Voeg de specerijenmassa toe en bak ca. 15 minuten op laag vuur terwijl je steeds blijft roeren en 3x een eetlepel water toevoegt.

Doe het vlees in de pan en roerbak 5 min. op halfhoog vuur. Voeg de tomaten toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg eventueel wat zout toe.

Schenk ongeveer 8 dl heet water in de pan, roer goed door en laat de madras curry in ca. 1,5 uur gaar stoven, tot het vlees zacht is en de saus wat ingekookt. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het nog een half uurtje zachtjes sudderen.

4 reacties op “Madras curry met lamsvlees

  1. Pingback: Kip korma zonder kip - De Wereld op je Bord

  2. Pingback: 10x curry recepten - De Wereld op je Bord

  3. Gerry

    Ik vind dat je een hele mooie en informatieve site hebt!
    Ik ben nu de madrascurry aan het maken maar dan met rundvlees.
    Het ruikt heerlijk!
    Groeten Gerry

  4. Elsa

    De ene na de andere heerlijke curry komt hier uit de pannen!Recepten zijn goed te volgen. En, ook niet onbelangrijk, een aanmoediging om afwisselend te eten. Dank voor je site en je inspiratie, we zijn er blij mee en genieten ervan;))

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip