Bastilla met kip

Marokkaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 1 uur + 1 uur pruttelen + 1 uur afkoelen + 20 min. oventijd

Bastilla is hét koningsgerecht van Marokko. Het stond al maanden op mijn (te lange) kooklijstje. Voor mijn Marokkaanse themamaand wilde ik in elk geval een bastilla gemaakt hebben en daarom ging ik aan de slag met deze bastilla met kip. De beroemdste versie van de bastilla, en ook de lekkerste als je het mij vraagt. Het is een vrij bewerkelijk gerecht waar je even de tijd voor moet nemen, maar dan krijg je ook wat! Als je dit gerecht bij iemand krijgt, weet je dat deze persoon er veel werk in heeft gestoken en dat je dus gewaardeerd wordt :). Het is een heel feestelijk gerecht, waar je met veel mensen van kunt eten. Dit is echt onvoorstelbaar en absoluut het lekkerste wat ik de afgelopen tijd gegeten heb.

De combinatie van ingrediënten klinkt op het eerste gezicht vreemd: kip, eieren, amandelen, suiker, filodeeg, kruiden. Maar het blijkt een match made in heaven en het gerecht is ongelofelijk gebalanceerd. De saus van kip, eieren en kruiden is lekker smeuïg, zacht en hartig. Door alle specerijen krijgt de saus tegelijk een lekkere boost. De sinaasappelrasp zorgt voor een frisse toets. De zoete amandelen met het oranjebloesemwater zijn de perfecte tegenhanger van de hartige kip en zo ontstaat de beroemde Marokkaanse zoet-hartige smaak. Ik ben daar echt dol op. Het krokante filodeeg is tot slot het perfecte omhulsel, lekker licht en knapperig en een stuk minder zwaar dan bijv. hartige taartdeeg. Doe mij elke week maar zo’n bastilla.

Het maken van de vullingen is op zich niet moeilijk, maar je moet er genoeg tijd voor uittrekken, omdat de kip ongeveer 1 uur moet pruttelen en daarna goed moet afkoelen. Het opbouwen van de bastilla met het filodeeg is de eerste keer misschien wat lastig. Filodeeg is breekbaar en moet je daarom voorzichtig behandelen. Je kunt het beste het koelverse filodeeg gebruiken dat ze bij Turkse en Marokkaanse winkels gebruiken, dit is namelijk veel minder breekbaar dan het diepvriesfilodeeg uit de supermarkt. Bovendien zijn het grotere vellen en dat werkt ook makkelijker. Zorg er verder voor dat je de vellen steeds goed inkwast met het oliemengsel. Ik denk dat je er dan wel uit moet komen, bij mij is het ook in 1x helemaal goed gelukt 🙂

Dit recept is grotendeels gebaseerd op het recept van Mounir Toub uit zijn nieuwe kookboek ‘Mijn Arabische keuken’. Een review van zijn kookboek houden jullie nog van me tegoed. Ik vond zijn instructies voor de vouwwijze van het filodeeg erg onduidelijk, dus ik heb geprobeerd hier een duidelijkere versie te schrijven. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je ze hieronder in de comments aan me stellen. Genoeg gepraat, want dit gerecht moét je gewoon geprobeerd hebben! 

Ingrediënten voor 1 bastilla (8 personen)

Bastilla met kipVulling 1

  • 1 kg kippendijen
  • 4 grote uien
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 bosje verse peterselie
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 5 dl kippenbouillon
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gram rozijnen
  • 6 eieren

vulling 2

  • 100 gram blanke amandelen
  • 70 gram suiker
  • 1 el oranjebloesemwater

deeg

  • 50 gram roomboter
  • 50 ml (zonnebloem)olie
  • half pak filodeeg (grote vellen)
  • beetje poedersuiker
  • beetje kaneelpoeder

Extra benodigdheden

  • keukenmachine
  • springvorm met een diameter van ca. 26 cm

Wat ga je doen

We beginnen met vulling 1. Snijd hiervoor de uien in halve ringen.

Verhit een beetje olie in een grote braadpan en bak hierin de kippendijen en de uienringen tot deze goudbruin zijn.

Hak ondertussen de peterselie en koriander fijn.

Voeg het gemberpoeder, kaneelpoeder en verse peper en zout aan de kip toe. Bak 1 minuut mee. Voeg dan de hete(!) kippenbouillon, koriander en peterselie toe. Laat op laag vuur met het deksel op de pan ca. 1 uur pruttelen tot de kip vanbinnen helemaal gaar is.

Haal de kippendijen uit de pan. Laat de achtergebleven bouillon tot de helft inkoken. Voeg de sinaasappelrasp aan de bouillon toe, samen met de rozijnen. Bind de saus met de eieren door deze één voor één toe te voegen en door de saus te roeren. Laat nog 3 minuten op laag vuur doorkoken en daarna helemaal afkoelen.

Pluk de afgekoelde kippendijen in kleine stukjes uiteen. Voeg toe aan de eiersaus.

Nu gaan we de 2e vulling bereiden. Rooster hiervoor eerst de amandelen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Maal de amandelen met de keukenmachine fijn. Roer hier de suiker en het oranjebloesemwater doorheen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Tenslotte gaan we de bastilla opbouwen. Smelt hiervoor de roomboter en meng met de olie. Vet de springvorm in. Leg een vel filodeeg in de springvorm, zo dat de bodem bedekt is en de rest naar een kant over de springvorm hangt. Smeer wat van het oliemengsel over dit vel filodeeg en leg hierop een volgend vel filodeeg, zo dat het naar een andere kant over de springvorm hangt. Besmeer weer met oliemengsel en breng een volgend vel filodeeg aan. Gebruik in totaal zo’n 5 vellen filodeeg voor de bodem en zorg dat de vellen aan alle kanten van de springvorm overhangen.

Schep het amandelmengsel op het filodeeg en verdeel over de hele bodem. Schep hierop het kipmengsel en verdeel gelijkmatig.

Nu gaan we de overhangende vellen filodeeg over de bastilla vouwen. Neem 1 overhangend vel en vouw over de bovenkant van de bastilla heen. Kwast in met het oliemengsel en plak hierop een ander overhangend vel filodeeg, tot alle vellen over de bastilla gevouwen zijn. Kwast de vellen steeds in met olie. Voor de stevigheid en een mooie gladde bovenkant, kun je nu  nog 1 of 2 nieuwe vellen filodeeg aanbrengen. Kwast hiervoor de bovenkant van de bastilla in met het oliemengsel en leg een nieuw vel filodeeg hierop. Kwast dit vel in en leg hierop een 2e vel filodeeg. Vouw de randen voorzichtig onder de bastilla (je kunt hem prima een beetje optillen met je handen, verwijder evt. voorzichtig eerst de rand van de springvorm als het lastig gaat).

Bak de bastilla in 20-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Bestuif de bastilla met kip voor het serveren royaal met poedersuiker en kaneelpoeder. Met een klein zeefje kun je de poedersuiker mooi gelijkmatig over de bastilla verdelen.

tip: onzeker over het vouwen? Op de blog van Ellouisa vind je een duidelijk filmpje over de vouwwijze (laatste 5 minuten)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip