tajine met kip & olijven

Marokkaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 min. + 1 uur sudderen

Aan deze tajine met kip & olijven heb ik een hoop romantische herinneringen. 2,5 jaar geleden werd ik min of meer ‘ontvoerd’ naar Marokko (maar dan op de positieve manier..). Renko vroeg mij daar ten huwelijk. Naast deze grote verrassing, had hij nog een aantal kleinere verrassingen voor mij in petto. Waaronder een kookcursus, want ook toen was ik al dol op koken. Uit een lijstje van Marokkaanse gerechten, mocht ik 2 gerechten kiezen die we zouden gaan bereiden. Ik koos deze tajine met kip & olijven, puur omdat ik dat wel lekker vond klinken. En dat was het ook! Het recept dat ik vandaag deel is van Mona, de Marokkaanse ‘juf’ van onze kookklas.

De kip wrijf je in met een marinade van typisch Marokkaanse kruiden, gember, kurkuma, paprika, komijn en eventueel chilipoeder. Deze kruiden zul je (in wisselende samenstellingen) in de meeste tajine gerechten wel tegenkomen. In een Marokkaans gerecht zitten verder heel vaak ui, knoflook, verse peterselie (evt. met koriander), en ingelegde citroen. Deze laatste is echt typerend voor de Marokkaanse keuken en geeft een hele bijzondere smaak. Je vindt ze bij Turkse en Marokkaanse supermarkten. Al met al maak je met al deze ingrediënten dan een fantastisch Marokkaans en authentiek gerecht. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 

Ingrediënten voor 2 personen

tajine olijf 2

  • 2 kippenpoten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,5 tl komijn
  • opt. 0,5 tl chilipoeder
  • klein bosje verse peterselie
  • schil van een halve ingelegde citroen
  • 20 groene olijven
  • olijfolie

Wat ga je doen

Verwijder eventueel het vel van de kippenpoten. Ik vind dat zelf lekkerder, maar dat is een kwestie van smaak.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de ingelegde citroen in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn.

Maak een marinade van de gember, kurkuma, paprikapoeder, komijn, chilipoeder en een scheut olijfolie. Voeg een beetje peper en zout toe. Wrijf de kippenpoten in met de marinade.

Verhit een beetje olie in een tajine of braadpan. Voeg de ui, knoflook, peterselie, ingelegde citroen , kippenpoten en resterende marinade toe. Sluit de tajine af of doe een deksel op de braadpan. Laat de kip op laag vuur ca. 1 uur garen, keer halverwege. Controleer regelmatig of de kip niet aan gaat bakken, voeg als dat dreigt te gebeuren wat water toe. De kip is gaar als je er met een mes in prikt en er helder (niet roze) vocht uitloopt. Laat de kip anders nog wat langer garen. Voeg de olijven toe en laat nog 5 minuten op het vuur staan.

Lekker met vers (Marokkaans) brood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip