Tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen

Marokkaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur stoven

Deze tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen is het lekkerste Marokkaanse tajinegerecht dat ik tot nu toe heb gegeten. De combinatie tussen aan de ene kant het hartige van de kip en kruiden en aan de andere kant het zoete van de abrikozen en pruimen, vind ik echt subliem. Deze combinatie van zoet en hartig in één gerecht is typerend voor de Marokkaanse keuken. Het is een van de redenen waarom ik absoluut verliefd ben op de Marokkaanse keuken.

Voor deze tajine gebruik ik lamsvlees dat ik lekker lang laat stoven. Zo wordt het super mals en zacht. Mijn lamsvlees koop ik bij de Turkse/Marokkaanse slager, want daar is het vele malen goedkoper dan bij de supermarkt. Reken op ongeveer 7-10 euro per kilo lamsvlees, afhankelijk van de soort die je precies kiest. Lamsnek is over het algemeen het goedkoopst. Sommige stukken van het lamsvlees kunnen vrij vet zijn. Wees niet bang voor een klein beetje vet, want dat geeft veel smaak aan je gerecht. Maar als het echt grote stukken zijn, kun je er ook voor kiezen om dit gedeeltelijk weg te snijden (dat doe ik zelf meestal).

Het lamsvlees combineer je vervolgens met heerlijke kruiden en specerijen zoals koriander, gember, saffraan en kaneel. Het is een luxe gerecht, maar oh zo lekker. Met lamsvlees vind ik deze tajine het beste smaken, maar je kunt voor dit gerecht ook rundvlees (riblappen of sucadelappen) gebruiken. Het gerecht maak je af met gedroogd fruit, dat heerlijk zacht wordt door het even te koken. Ik koos voor abrikozen en pruimen, maar je zou ook één van beide kunnen kiezen. Of maak het eens met gedroogde vijgen, lijkt me ook een heerlijke combinatie. Met deze tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen verwen je jezelf én je gasten. Geniet ervan!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de uien in halve ringen. Hak de knoflook en koriander fijn.

Verhit een beetje olie in de tajine of een braadpan en fruit hierin zo’n 5 minuten de ui en knoflook aan. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin aan. Voeg dan de koriander, gember, ras-el-hanout, saffraan en de helft van de kaneel toe, samen met hete water. Voeg ook een beetje peper en zout toe. Laat op laag vuur met het deksel op de pan/tajine zo’n 2 uur sudderen tot het vlees heel mals is en (bijna) van het bot valt. Als het dreigt aan te branden, voeg je wat extra heet water toe.

Je kunt er voor kiezen om het vlees dan uit de pan te halen en van het bot te halen, doe het daarna weer terug in de saus. Je kunt het ook met bot en al serveren.

Ga terwijl het vlees weer zachtjes staat te pruttelen, verder met het gedroogde fruit. Breng de gedroogde abrikozen en pruimen met een laagje water en de resterende kaneel aan de kook. Laat ongeveer 10-15 minuten opstaan, tot het fruit lekker zacht is. Als er nog veel vocht in de pan zit, kun je dit op hoog vuur inkoken. Voeg dan de honing toe en laat nog even koken zodat de honing mooi kan karameliseren.

Rooster ondertussen de amandelen in een pannetje, tot ze rondom bruin beginnen te verkleuren.

Serveer het lamsvlees met daarover de abrikozen en pruimen en maak af met de amandelen.

Deze tajine met lamsvlees, abrikozen en pruimen smaakt heerlijk met vers Marokkaanse brood. Of serveer de tajine eens als onderdeel van het kerstmenu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip