Brownies met pepernoten en sinaasappelroom

Het is weer zo ver, Sinterklaas komt met zijn Pieten naar ons land! Hoewel ik 25 ben, kan ik mij daar stiekem nog best wel op verheugen. Ik vind hele sfeertje zo gezellig en ik ben dol op pepernoten.. 🙂 De afgelopen tijd is er natuurlijk ook een hoop gedoe geweest rond de verschijning van zwarte piet. Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Ik houd mij bij de pepernoten en gevulde speculaas. En bij de brownies met pepernoten en sinaasappelroom die ik ter ere van de Sint bakte. Die dan wel weer donkerbruin zijn, maar ja, dat is nu eenmaal de kleur van de chocolade..

Deze brownies met pepernoten en sinaasappelroom kun je wat mij betreft niet vaak genoeg eten in de sinterklaastijd. Een goede brownie als basis,  waarbij je kleine stukjes pepernoot door het beslag spatelt. Heerlijk! De brownie maak je af met sinaasappelroom. Deze lekkere, zachte room past perfect bij de stevige chocoladesmaak. Sowieso vind ik chocolade en sinaasappel een match made in heaven en sinaasappel past natuurlijk heel goed bij Sinterklaas (de appeltjes van oranje). Maak je de brownie ook voor kinderen, laat dan de sinaasappellikeur achterwege. Of deel de room na het kloppen in tweeën en maak een volwassen en een kindervariant. En als Sint en Piet nou aan de deur kloppen.. dan lusten ze vast ook wel een stukje! 

Ingrediënten voor 12 stukjes

peternoten-2

  • 225 gram roomboter
  • 120 gram pure chocolade (ongeveer 70% cacao)
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren + 1 eidooier
  • 125 gram bloem
  • 2 el cacaopoeder
  • snufje zout
  • 1 tl vanille aroma
  • 100 gram (chocolade)pepernoten + extra ter decoratie
  • rasp van 1/2 sinaasappel

Voor de sinaasappelroom

  • 60 gram slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 1 el suiker
  • rasp van 1/4 sinaasappel
  • opt. scheutje sinaasappellikeur

Extra nodig

  • (brownie)bakvorm van ongeveer 18×28 cm
  • (hand) mixer

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt de boter en pure chocolade in een pannetje op laag vuur. Roer goed door en haal van het vuur zodra het gesmolten is.

Klop ondertussen de eieren en de suiker met een mixer tot een luchtige, schuimige massa die lichtgeel van kleur is.

Voeg het gesmolten chocolademengsel rustig aan het eimengsel toe, blijf goed roeren terwijl je de chocolade toevoegt. Voeg dan ook de vanille aroma, een snufje zout, de bloem en cacao toe. Roer met een spatel tot een egale massa. Voeg de sinaasappelrasp en de pepernoten toe en roer goed door.

Giet het beslag in een brownievorm (of andere lage bakvorm)

Bak de brownies 30-40 minuten in de oven. Met 40 minuten heb je een stevige brownie zoals op de foto, met 30 minuten is hij wat zachter. Laat helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de sinaasappelroom. Klop hiervoor de slagroom met de suiker stijf. Roer de mascarpone in een aparte kom los en voeg daarna bij de slagroom. Mix op lage stand kort tot de slagroom en mascarpone gemengd zijn, stop dan gelijk met mixen (anders wordt de room te dun). Roer de sinaasappelrasp en eventueel de sinaasappellikeur door de room. Zet tot gebruik in de koelkast.

Maak de brownies met pepernoten vlak voor serveren af met een dot sinaasappelroom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip