Briwat met amandelen

Marokkaans - zoetigheid - bereidingstijd: 60 min. + 20 min. oventijd

De Marokkaanse zoete keuken kent veel lekkernijen, die echt heel anders van smaak en bereiding zijn dan Europese zoetigheid. Beroemde Marokkaanse zoetigheden zijn bijvoorbeeld sfenj (een soort donut), couscoustaart, sellou (een soort kruimelcake van geroosterde bloem, nootjes en specerijen), chebakia (gevlochten deegreepjes die worden gefrituurd en gedrenkt in honing) en tot slot briwat of briouats. Met deze laatste gaan we vandaag aan de slag. Briwats zijn kleine filodeegdriehoekjes die gevuld worden met een zoete vulling van bijvoorbeeld amandelen of met een hartige vulling met kip. De hartige variant krijgen jullie later nog eens van me, nu eerst de zoete versie.

Deze keer vullen we de briwat met amandelen, waar we een heerlijk spijs van maken. Als je een keukenmachine gebruikt, heb je in een handomdraai zelf verrukkelijke amandelspijs gemaakt! De filodeegdriehoekjes worden aan het eind in de honing gedrenkt, waardoor ze een lekkere zoete smaak krijgen. Laat ze daarna wel even uitlekken, zodat ze niet té zoet zijn. Het maken van briwat met amandelen is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd doordat je ze één voor één moet vullen en oprollen. Zorg voor goede kwaliteit koelvers filodeeg (van de Turkse of Marokkaanse supermarkt), dan kan het eigenlijk niet misgaan.

Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks

briwat met amandelen

 • 250 gram blanke amandelen
 • 50 gram suiker
 • 2 tl kaneel
 • 75 gram roomboter
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 2 el oranjebloesemwater
 • 1/2 pak filodeeg (gebruik vers filodeeg van Turkse/Marokkaanse winkel)
 • pot honing
 • 3 el geroosterd sesamzaad

Extra nodig

 • keukenmachine

Wat ga je doen

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te verkleuren. Mix de amandelen in de keukenmachine met de suiker, kaneel en oranjebloesemwater en 25 gram gesmolten roomboter tot een fijn amandelspijs dat niet uit elkaar valt. Als het spijs nog te korrelig is, voeg je nog wat oranjebloesemwater (pas op dat het niet gaat overheersen) of water toe. Vorm van de pasta ronde bolletjes ter grootte van een flinke olijf.

Snijd het filodeeg in de lengte in repen van ongeveer 5-6 cm breed. Smelt de resterende roomboter en meng met de olie.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kwast een reep filodeeg in met het boter/oliemengsel. Leg onderaan de strook een bolletje amandelpasta. Vouw de rechterpunt van de onderkant van de strook schuin omhoog naar links, als een driehoek. Vouw vervolgens de linkerpunt schuin omhoog naar rechts. Vouw zo steeds naar links en weer naar rechts tot de hele strook op is en je een stevig driehoekje hebt. Kwast het einde eventueel nog in met een beetje extra olie en plak goed dicht. Herhaal dit tot je alle driehoekjes gevouwen hebt. Je kunt er ongeveer 25 maken met deze hoeveelheid filodeeg en amandelpasta.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier alle briwat driehoekjes op. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.

Verwarm ondertussen de honing. Leg de briwat driehoekjes als ze uit de oven komen direct in de warme honing gedurende ongeveer 5 minuten. Laat kort uitlekken en wentel ze tot slot door het sesamzaad.

Bewaar de briwat met amandelen in een afgesloten trommel, je kunt ze hier maximaal 1 week bewaren.

 

4 reacties op “Briwat met amandelen

 1. Wendy

  Hoe kom ik ervan af dat ik melding van deze site op mijn mobiel krijg. Ik zit hier namelijk niet echt op te wachten.

  1. Hoi Wendy, dat gebeurt alleen als je het zelf hebt ingesteld, maar het kan natuurlijk zijn dat je dat min of meer per ongeluk hebt gedaan. Je kunt het zelf weer uitschakelen bij instellingen – site instellingen – notificaties. Of kijk op https://support.google.com/chrome/answer/3220216?hl=nl. Ik hoop dat het zo lukt. Tot ziens op de wereld op je bord! Groetjes Elianne

 2. Nicole

  Dit klinkt als een heerlijk hapje! In andere keukens hebben ze zulke verrassende smaakcombinaties 🙂

  1. Ja, echt he! Elke keer ontdek ik ook weer nieuwe dingen, zo leuk is dat 🙂 Dit is ook echt een heerlijk hapje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip