Msemmen (Marokkaanse laagjespannenkoeken)

Marokkaans - ontbijt/lunch - bereidingstijd: 35 min. + 15 min. rusten

Ik ben dol op pannenkoeken of alles wat daar maar een beetje op lijkt. Hollandse pannenkoeken met appel, spek en stroop, franse crêpes met jam of nutella, Amerikaanse pancakes met maple syrup en bosbessen of Marokkaanse pannenkoekjes met honing en roomboter. Het water loopt me in de mond. Dat is soms het nadeel van schrijven over eten, want ik wil dus nu instant pannenkoeken eten.

Vandaag staan de Marokkaanse laagjespannenkoeken msemmen centraal. Msemmen zijn een perfect ontbijtje, maar ook lekker als lunch. Het deeg voor msemmen wordt gemaakt van bloem en griesmeel, wat voor een lekkere crunch van de pannenkoekjes zorgt. Het deeg is erg makkelijk om te maken, het is vooral een kwestie van even goed kneden. In die zin is het deeg dus heel anders dan dat van de Hollandse pannenkoeken, want die worden van een veel dunner beslag gemaakt. Je rolt het msemmen deeg heel dun uit en vouwt er dan een soort envelopje of vierkantje van. Zo ontstaan de laagjes in de pannenkoek. Het is heel belangrijk dat je de msemmen goed dun uitrolt, anders krijg je dik en ongaar deeg. Serveer met honing, jam of roomboter en dan staat je nog maar een ding te wachten: genieten aan tafel! 

Ingrediënten voor 8 msemmen

Msemmen

  • 150 gram fijn griesmeel + extra om te bestrooien
  • 150 gram bloem
  • zakje gist
  • snuf zout
  • 200 ml lauwwarm water
  • 50 ml olijfolie of zonnebloemolie
  • 50 gram roomboter

Wat ga je doen

Meng de griesmeel met de bloem en gist. Voeg dan het zout en het lauwwarme water toe. Kneed ongeveer 10 minuten tot je een soepel en zacht deeg hebt, het is niet erg als het nog een klein beetje plakkerig is. Vet het deeg rondom in met een theelepeltje olie. Laat afgedekt met vershoudfolie of een theedoek 15 minuten staan op een warme plaats.

Smelt de roomboter en meng met de olie.

Verdeel het (licht gerezen) deeg in ongeveer 8 bolletjes van gelijke grootte. Vet de bolletjes rondom in met een klein beetje van het oliemengsel.

Pak een bolletje deeg en druk dit op een schone ondergrond met je handen uit tot een dun vierkantje. Bij mij was dat ongeveer 15×15 cm. Zorg er in elk geval voor dat het deeg mooi dun is uitgedrukt en dat ook de randjes mooi dun zijn. Bestrijk het midden van het vierkantje met een beetje olie en bestrooi met wat griesmeel. Vouw eerst de onder- en bovenkant van het vierkant naar binnen en vervolgens ook de linker- en rechterzijde, zo dat het midden van het vierkantje helemaal bedekt is en de griesmeel die je er op had gestrooid, dus helemaal bedekt is. Je hebt nu een soort envelopje.

Druk met je handen het envelopje aan alle kanten nog een klein beetje groter, maar zorg dat het deeg niet scheurt.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de msemmen een paar minuten tot deze aan beide kanten mooi bruin is. Dat hoeft niet egaal, het is juist kenmerkend voor msemmen dat er donkerdere vlekjes op zitten (net als bij gewone pannenkoeken). Druk met een spatel eventuele ongare delen nog even goed tegen de bodem van de koekenpan.

Serveer de msemmen met roomboter, honing en/of jam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip