Duizend gaten pannenkoekjes (Baghrir/Gringo)

Marokkaans - Ontbijt en lunch - bereidingstijd: 30 minuten + 60 min. rijzen

Deze duizend gaten pannenkoekjesĀ  zijn een feestje voor het oog. Ik vind het een prachtig gezicht om al die kleine gaatjes te zien verschijnen tijdens het bakken. Het leek me daarom dan ook dat het erg ingewikkeld zou zijn om ze te maken. Ik had weleens gelezen dat je veel zou moeten oefenen voor het ‘lukt’ om de gaatjes te krijgen. Guess what, bij mij ging het in 1x perfect en het is helemaal niet moeilijk! Goed nieuws dus voor iedereen die in Marokko deze verrukkelijke lichte pannenkoekjes heeft gegeten en ze (net als ik) ook graag thuis zou willen maken.

Duizend gaten pannenkoekjes of duizend gaten flensjes (in Marokko Baghrir of Gringo genoemd), aten wij in onze ‘riad’ in Marrakech. Er stond dan ’s ochtends een heerlijk ontbijt klaar met msemmen (recept krijgen jullie nog van me), duizend gaten pannenkoekjes, jam en honing, sinaasappelsap en natuurlijk muntthee. Zo ontzettend genieten was dat. En met dit recept kan ik mijn lief dus ook thuis trakteren op zo’n ontbijtje šŸ™‚ Het enige is dat je wel een beetje vroeg je bed uit moet, want het beslag moet een uurtje rijzen. Maar ach, als het ware liefde is.. Dan is dat toch geen probleem? Of maak ze voor de lunch, dan heb je het hele probleem ook opgelost.

Ik heb weleens gelezen dat er speciale minikoekenpannetjes bestaan om deze baghrir in te bakken, maar in een grotere koekenpan lukt het ook. Het beslag loopt een klein beetje uit en het werden bij mij vanzelf wonderbaarlijk mooie rondjes. Ik heb er eentje met een steekring geprobeerd, maar dat vond ik geen succes omdat de pannenkoek daaruit moeilijk loskwam. En ook zonder steekring werden ze perfect rond zoals je op de foto kunt zien. Serveer met jam, honing of ander favoriet broodbeleg en dan smullen maar!

IngrediĆ«nten voor  portie (10 pannenkoekjes)

Wat ga je doen

Meng de bloem met de griesmeel, gist en bakpoeder. Voeg dan ook het zout en het water toe.

Meng alle ingrediƫnten in een blender ongeveer 3-5 minuten door elkaar, tot je een mooi glad beslag hebt dat ongeveer de dikte van pannenkoekenbeslag heeft.

Laat het beslag in een kom afgedekt met vershoudfolie of een natte theedoek ca. 60 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in een zonnige vensterbank of bij de verwarming. In het beslag zullen zich allemaal kleine belletjes gaan vormen.

Zet een koekenpan zonder olie op laag vuur op het fornuis. Schep met een kleine pollepel een lepel beslag in de koekenpan, meestal loopt het vanzelf wel uit tot een mooi rond pannenkoekje. Ca 10 cm doorsnee is perfect.

Bak de duizend gaten pannenkoek ongeveer 2-3 minuten op laag vuur. Tijdens het bakken ontstaan vanzelf de beroemde gaatjes. De onderkant is dan heel lichtjes bruin en het beslag aan de bovenkant gestold. Ā Draai de pannenkoekjes NIET om. Haal ze uit de pan en smeer eventueel de bovenkant in met een klein beetje olijfolie of gesmolten roomboter.

Spoel de pan af onder koud water, zodat de pannenkoekjes niet gaan plakken. Bak dan de volgende duizend gaten pannenkoek. Je kunt natuurlijk ook 2 koekenpannen naast elkaar gebruiken, dat gaat sneller šŸ™‚

Serveer de duizend gaten pannenkoekjes met je favoriete beleg, zoals jam, honing of roomboter.

2 reacties op “Duizend gaten pannenkoekjes (Baghrir/Gringo)

  1. Marie

    Bij mij lukte het wel om die gaatjes te krijgen, maar we waren heel compact en hard…

    1. Hoi Marie, dat is niet helemaal zoals het moet natuurlijk! Ik vind het lastig om precies te zeggen waar dat aan kan liggen, heb het zelf nog nooit meegemaakt. Misschien was het deeg toch nog niet genoeg gerezen of heb je ze iets te lang gebakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip