Snel succes: Surinaamse bami

Surinaams - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 minuten

Bij bami denken we al gauw aan de indonesische keuken. Dikke slierten mie met lekker veel pindasaus, kroepoek en een gebakken ei. Maar er is meer! De Surinaamse keuken kent zijn eigen versie van bami. Deze wordt gemaakt van spaghetti. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien een beetje gek, maar neem van mij aan dat het superlekker is! Je kunt de Surinaamse bami als bijgerecht eten, in de plaats van rijst. Maak het recept dan zonder kipfilet en prei. Maar voor doordeweeks is het natuurlijk veel makkelijker om er een eenpansgerecht van te maken. Ik voeg de kipfilet en groenten dus lekker aan de bami toe. De Surinaamse bami brengen we op smaak met onder andere ketjap, sojasaus, five spices en selderij. En dat is verrassend lekker!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en wrijf de kipfilet in met de five spices.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringetjes en snijd de gember fijn.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan tot de ui begint te glanzen. Voeg dan de kipfilet toe en bak rondom bruin, de binnenkant hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Voeg de prei toe en bak even mee. Voeg de helft van de ketjap en sojasaus, de tomatenpuree en sambal toe en bak zachtjes mee.

Als de spaghetti gaar is, meng je het maggiblokje met de resterende sojasaus en ketjap door de spaghetti. Zorg dat alles goed gemengd is.

Voeg de spaghetti in kleine delen aan de saus toe en roer steeds goed om. Voeg niet alles in een keer toe, dan krijg je een grote klont en verdelen de smaken zich niet goed.

Proef of de bami goed op smaak is, voeg indien nodig nog wat ketjap, peper of zout toe.

Hak de selderij grof en strooi over de bami. Serveer direct. Heerlijk in combinatie met zuurgoed.

Eén reactie op “Snel succes: Surinaamse bami

  1. Pingback: zuurgoed van komkommer en rode ui - De Wereld op je Bord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip