Surinaamse pindasoep

Surinaams - soep - bereidingstijd: 30 min. + 45 min. koken

Zijn er hier pindakaasliefhebbers? Dan zit je met dit recept wel goed! Deze Surinaamse pindasoep is echt iets heel anders dan een standaard groentesoepje. Het was voor mij dan ook een van de meest verrassende gerechten die ik maakte tijdens mijn voorbereidingen voor deze themamaand. Mijn mr. was gelijk in de zevende hemel en ik moet zeggen dat ik hem snel achterna ging ;). Je kunt gewone pindakaas voor deze soep gebruiken, maar ook de Surinaamse pindakaas (van faja lobi) die in het schap met wereldgerechten wordt verkocht. Dit is trouwens helemaal geen ongezonde soep hoor, er gaat wel wat pindakaas in, maar daarnaast ook groenten, aardappel en kip. Daarmee is deze soep dus een echte maaltijdsoep! Geniet ervan, en laat me weten of jij hem ook zo betoverend lekker vindt!

Ingrediënten voor ruim 1 liter soep

Pindasoep

– 2 kippenbouten
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 4 pimentbolletjes
– 1 serehstengel
– 1 tl gemalen koriander
– 3 kleine maggiblokjes
– 6 flinke eetlepels pindakaas
– 1 el sambal (laat weg als je Surinaamse pindakaas gebruikt)
– blikje tomatenpuree
– 200 ml melk
– sap van 1 citroen
– 3 kleine aardappels
– 100-150 gram kousenband of sperziebonen
– 75 gram taugé
– klein bosje selderij

Wat ga je doen

Snipper een van de uien.

Breng in een pan de kip, serehstengel, maggiblokjes, piment, 1 ui en de koriander aan de kook met 1,2 liter water. Laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken tot de kip goed gaar is.

Haal de kip uit de soep en laat een beetje afkoelen. Verwijder het vel van de kip en pluk de kip in kleine stukjes. Het vel en bot kun je weggooien.

Zeef de soep zodat er een gladde bouillon overblijft. Voeg hier de pindakaas aan toe en roer goed door. Voeg ook de geplukte kip toe.

Snipper de andere ui en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een (soep)pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg dan de pindakaas-kippenbouillon toe, samen met (evt.) 1 el sambal, de melk en het citroensap. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat zachtjes koken.

Snijd de kousenband of sperziebonen in stukjes en kook in een paar minuten beetgaar. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook ook de aardappelblokjes in een paar minuten beetgaar. Hak tot slot de selderij fijn.

Serveer de Surinaamse pindasoep met de aardappelblokjes, kousenband, taugé en selderij.

Tip: je kunt deze soep ook heel goed vegetarisch eten. Laat de kip dan achterwege en voeg eventueel 2 hardgekookte eieren toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip